У столичному Музеї кіно показують блокбастери 1920-х

image
7 Грудня 2019, 17:36
Поділитися:

Довженко-Центр продовжує роботу виставки ВУФКУ. Lost & Found до 22 грудня та поновлює суботні покази блокбастерів 1920-х в Кіноклубі OLDSCHOOL!

Покази відбудуться 7, 14, 21 грудня в Кінолекторії Музею кіно (5-й поверх Довженко-Центру) початок о 17:00 за адресою вул. Васильківська, 1 (М. Голосіїська).
Вхід за квитками: повний – 60 грн, пільговий – 25 грн.

ПРОГРАМА ПОКАЗІВ:

7 грудня

Фільм «Тарас Шевченко» (1926) із сучасним саундтреком Олександра Саратського (у записі).
Перша кінофабрика ВУФКУ (Одеса), 83 хв
Режисер: Петро Чардинін
У ролях: Амвросій Бучма, Іван Замичковський, Іван Худолєєв, Микола Панов, Матвій Ляров, Василько Людвинський, Володимир Лісовський.

«Тарас Шевченко» – перший український байопік та найдорожчий фільм ВУФКУ.  Фільм  здобув надзвичайну популярність в Україні та закордоном, ставши найуспішнішим кінопроектом 1926 року.
Роль Тараса Шевченка у фільмі виконав Амвросій Бучма, зірковий актор театру «Березіль» Леся Курбаса, а крім нього у стрічці можна побачити й ще одну легенду тогочасного театру і кіно – Івана Замичковського.
Режисер Павло Чардинін – непересічна постать в історії, яка стояла біля витоків одразу трьох кінематографій – російської, литовської та української. В Україні Чардинін, поміж іншого, зафільмував історичний бойовик «Тарас Трясило» та пригодницький детектив «Укразія». Для підготовки до зйомок були залучені провідні фахівці з історії, етнографії, літературознавства. Художнє оформлення стрічки створив видатний художник-модерніст академік Василь Кричевський, а консультантом виступив професор Сергій Єфремов. 
Сучасний саундтрек до фільму створив Олександр Саратський – композитор та піаніст, відомий своїм оригінальним поєднанням традицій джазу, академічної музики та українського фольклору.
Більше про фільм

14 грудня

Фільм «Два дні» (1927) із сучасним саундтреком dj U-ra (у записі).

Перша кінофабрика ВУФКУ (Одеса), 60 хв.
Режисер: Георгій Стабовий
У ролях: Іван Замичковський, Сергій Мінін, Валерій Гаккебуш, Мілі Таут-Корсо, Олександр Чуверов Володимир Уральський.

Перша українська стрічка, яка потрапила в комерційний прокат США. Фільм розповідає про два дні громадянської війни на прикладі трагедії однієї родини.
Фільм знав зірковий режисер Георгій Стабовий. Саме він був одним зі сценаристів таких хітів як «Укразія» та «П.К.П.». Оператором став легендарний Данило Демуцький, який згодом зніматиме довженківський «Арсенал» (1929) та «Землю» (1930). Сценарій написав один із найбільш знаних сценаристів українського кіно першої третини ХХ ст. – Соломон Лазурін, який також співпрацював з такими майстрами як Павло Чардинін, Лесь Курбас та Георгій Тасін.
Сучасний саундтрек до фільму створив dj U-ra – відомий київський діджей, радіопродюсер, промоутер музичних фестивалів, арт-директор низки відомих київських нічних клубів, засновник та головний редактор журналу Djmag.
Більше про фільм

21 грудня

Фільм «Шкурник» (1927) із сучасним саундтреком до Марчина Пукалюка (Польща) у записі.

Київська кінофабрика ВУФКУ, 79 хв.
Режисер: Микола Шпиковський
У ролях: Іван Садовський, Лука Ляшенко, Дора Феллер, Дмитро Капка, Семен Власенко.

Екранізація оповідання приятеля Максима Рильського – Вадима Охременка «Цибала». Це авантюрно-пригодницьке роуд-муві відразу після виходу сподобалося глядачам та непартійним бюрократам, проте розлютило радянську владу, яка побачила в стрічці карикатуру на себе і його доволі швидко заборонили до показу.
Фільм віднайшли завдяки невеликій статті Осіпа Мандельштама, в якій він дуже схвально оцінив стрічку. Саме ця замітка надихнула кіноцтвознавців розпочати пошуки «Шкурника», єдина копія якого знайшлася у Держфільмофонді РФ. Після чого, старанням Довженко-Центру стрічку біло повернено до України.
Сучасний саундтрек до фільму створив Марчин Пукалюк – польський композитор, музикознавець, мультиінструменталіст. Музичний стиль Пукалюка формувався під впливом дарк-музики та етніки. Простота, ясність композиції споріднюють його музику з мінімалом 1960-х рр., а серед його натхненників називають Стива Райха (Steve Reich), Філіпа Гласса (Philip Glass), Генрика Міколая Ґорецького (Henryk Mikołaj Górecki) та Войцеха Кілара (Wojciech Kilar).

Більше про фільм

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ