У столичному ботсаду утворився килим із «качиних лапок»

image
17 Листопада 2020, 14:59
Поділитися:

За одну ніч у ботсаду імені Гришка осипалося усе листя з гінкго – унікальних дерев, ровесників динозаврів.  Через мороз дерева скинули листя, яке вкрило землю жовтогарячим килимом – вражаюче видовище.

«Ніч гінкго відбулась. Той момент, коли все листя з дерев гінкго опадає одночасно», – повідомили в ботсаду.

Ця рослина –  гінкго дволопатеве – найдавніший вид дерев, що ростуть сьогодні на Землі. Вони  були поширені в Азії, Європі, Північній Америці й навіть у Гренландії, а найбільшого розповсюдження досягли в мезозої, у час динозаврів та іхтіозаврів.

Давні китайські ченці саджали ці дерева на святих місцях, біля монастирів. Вони вважали, що рослина з оригінальними листками (їх ще називають «качині лапки») символізує  інь та янь і є символом мудрості й зосередженості, стійкості й довголіття. І не дарма, ці дерева можуть жити понад тисячу років!

У гінкго чоловічі й жіночі органи розмноження утворюються на різних деревах. Це єдине у світі дерево, яке запліднюється під час падіння плодів, а не за допомогою вітру та комах, як інші рослини.

Відступаючи з Києва у 1943 р., німецькі окупанти прихопили з ботанічного саду дуже цінний жіночий екземпляр гінкго білоба, що на десятиліття загальмувало розмноження в Києві цих реліктів. 

До слова, тиждень тому фахівці ботсаду опублікували фото дерев, які виросли із насіння гінкго отриманого у 1945 році із Бухареста. Композиція підкреслювала вісь на Печерську Лавру. Зараз дерева перекривають вісь, але створюють затишний куточок для медитацій.

Перші згадування про лікувальну дію листя гінкго білоба знайдено в стародавніх рецептах традиційної китайської медицини, написаних за 2800 років до н.е. Сучасна китайська фармакопея пропонує використовувати листя для лікування захворювань серця й легенів.

Сьогодні медикаменти, розроблені на його основі, входять до найбільш ефективних засобів сучасної медицини. За даними Європейської організації охорони здоров’я, препарати з гінкго лікарі виписують своїм пацієнтам особливо охоче й часто – наукова інформація про гінкго вказує на його здатність збільшувати тривалість життя.

Підготувала Наталка Марків

Фото Olga Pokkhylchenko

 

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ