У Софії Київській презентують факсиміле книги з бібліотеки Ярослава Мудрого

image
22 Жовтня 2019, 17:20
Поділитися:

Сьогодні ввечері відбудеться публічна презентація факсимільних видань двох рукописних книг – «Реймське Євангеліє», пам’ятка ХІ ст., відома в Україні як Біблія Анни Ярославни, та «Віденський Октоїх» (ХІІ ст.). Досі в Україні видавалося лише факсимільне видання кириличної частини «Реймського Євангелія».

Проєкт здійснило видавництво Голобець, спільно з Національним заповідником Софія Київська. 

«Реймське Євангеліє» – це найдавніша рукописна книжка з бібліотеки Ярослава Мудрого, яка пов’язана з історією нашої держави. Тому це видання означає повернення в Україну найдавнішої рукописної пам’ятки, пов’язаної безпосередньо з Києвом, з Софійським собором, з іменами видатних історичних постатей, зазначила очільниця Софії Київської Неля Куковальська. Оригінал Євангелія знаходиться під Парижем, в місті Реймс. Ми мріяли зробити повну факсимільну копію, що має і кириличний, і латиничний текст – так, як виглядає оригінал у бібліотеці. Півтора року ми поклали на те, щоб отримати угоду. Нам дали дозвіл на випуск тисячі екземплярів, але не для комерційного розповсюдження, а для дарування бібліотекам, розповсюдження по Україні.

Видання є двотомним. Крім факсиміле, є ще книга наукових досліджень, присвячених Реймському Євангелію, його історії. Найімовірніша версія, що видання походить саме зі скрипторію Софіївського собору. Крім того, Євагенліє є руською пам’яткою, яке дає уявлення про тогочасну мову.

У видавництві «Горобець» вийшов друком і факсимільний рукописний «Віденський Октоїх», оригінал якого знаходиться у Віденській національній бібліотеці. Обидва видання зробили за півроку, а ще запустили сайт «Українська рукописна книга».

Презентація пройде у Софійському соборі 22 жовтня о 18:00.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ