У сесійній залі «сватали» мамограф

image
24 Травня 2019, 12:45
Поділитися:

На сесії Бориспільської міської ради VII скликання, яке відбуло 21 травня, довго обговорювали питання роботи та місця розташування мамографу. Медобладнання придбане за кошти міського бюджету.

Вартість мамографа — 6 млн грн, встановили його в міській амбулаторії №1 на вул. Лютнева, 12. Обладнання запрацювало із 20 травня в тестовому режимі.

На сесії депутат Ілля Луців запропонував внести до порядку денного проект рішення щодо передачі в оперативне управління КНП «БЛІЛ» мамографу та УЗД-апарату, які перебувають на балансі у міському центрі первинної допомоги. Луців пояснив, що державна субвенція не передбачає виділення коштів на безкоштовну діагностику на обладнанні та на заробітну плату лікарям-радіологам на первинній ланці, як це передбачалося раніше, тому логічно віддати обладнання на вторинну ланку медицини.

«Безкоштовно проводити обстеження жінок Борисполя не вдасться, бо міського бюджету не вистачить на функціонування обладнання. Я проводив УЗД в амбулаторії на вул. Лютневій, за місяць отримав 2 тис. грн зарплати, яку утримали із зарплати сімейних лікарів. Пропоную передати мамограф на баланс району, щоб зарплата лікареві виплачувалась із державної субвенції, а не із міського бюджету. Окрім того, два мамографи для Бориспільщини — це марна трата коштів», — переконував із трибуни Луців, додаючи, що передбачені районним бюджетом кошти на придбання свого мамографу краще використати на ремонт інфекційного відділення КНП «БЛІЛ».

«Після створення ОТГ лікарня залишиться в місцевому розпорядженні, тож ремонт інфекційного доведеться робити місту самотужки», — говорив депутат, наголошуючи, що новий корпус лікарні, наявний ремонт, мамограф та ангіограф дадуть шанс лишити вторинну ланку медицини у місті, а не у Броварах, як планується.

Підтримали Луціва секретар міськради Ярослав Годунок та депутат Рустам Хамракулов, які наголошували, що при оголошенні тендеру на купівлю мамографу обіцяли виборцям безкоштовне обстеження. Інші депутати утрималися від висновків.

Не підтримали

«Я не підтримую таку ідею, бо немає нормальної співпраці із «БЛІЛ», — заявив міський голова Анатолій Федорчук.

Щоб розставити крапки над «і», на сесію викликали керівника КНП «Бориспільський МЦПМСД» Євгенія Черенка, який дав зрозуміти присутнім, що ідея Луціва — не найкращий варіант.

«Міський центр первинної медико-санітарної допомоги отримав ліцензію на роботу з радіаційним опроміненням, для роботи із даним обладнанням техніку безпеки дотримано», — пояснив Черенок, уточнивши, що графік роботи апарату змінюватиметься, а обстеження для містян поки буде безкоштовним. «Міська первинка є неприбутковим підприємством, тож все, що заробимо, перенаправлятиметься на утримання первинних закладів. Відповідно, мамографія має бути на платній основі, тоді через рік-два ми зможемо повністю перейти на власне фінансування», — сказав Черенок, озвучивши інший варіант, за яким на утримання амбулаторій щорічно із міського бюджету мають виділятися кошти, — лише тоді мамографія буде безкоштовною. Щодо передачі «БЛІЛ» ультразвукового апарату керівник міської первинки вважає, що районна лікарня має достатньо УЗД-апаратів і за кожним працює лікар-рентгенолог, а у міській амбулаторії УЗД безкоштовне.

Розгляд питання передачі районній лікарні дороговартісного обладнання залишили на кінець засідання. Перед голосуванням Ілля Луців знову виступив: «Ми маємо підтримати медиків та розвиток вторинної ланки медицини на Бориспільщині. Пропоную передати апаратуру «БЛІЛ» у тимчасове користування, можливо, Кабмін прийме відповідне рішення і держава зможе фінансувати первинку, тоді повернемо обладнання місту».

Але це не вплинуло на рішення депутатів — винесене з голосу питання не підтримали. Мамограф та УЗД-апарат і надалі працюватимуть для бориспільців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама