У приватних дворах жителі Переяславщини утримують понад 230 телят.

image
15 Травня 2019, 09:23
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 15th, 2019

Максимально можливий розмір дотації за весь період утримання одного теляти – 2500 гривень.

За це їм належить допомога з держбюджету

Цьогоріч уряд продовжив дію ряду державних програм, спрямованих на підтримку вітчизняних агровиробників різних галузей та форм господарювання. Однією з них уже скористалися власники домогосподарств Переяславщини, які утримують на тривале вирощування молодняк великої рогатої худоби.

Йдеться про спеціальну державну дотацію фізичним особам, які утримують до 13-місячного віку молодняк великої рогатої худоби. Це телята, які народилися в домогосподарствах у поточному році й належним чином зареєстровані. Для цього необхідно провести їх ідентифікацію з біркуванням. Вартість такої послуги становить 34 грн та здійснюється один раз за життя тварини.

Дані про своїх тварин та необхідні документи селяни спочатку здають до сільської ради. Звідти через відділ АПР управління райдержадміністрації вони надходять до обласного департаменту агропромислового розвитку, затим – у Мінагрополітики. Тобто процедура дещо затяжна, але кошти зрештою доходять до адресатів.

Як повідомила Катерина Тарасюк, головний спеціаліст відділу АПР управління економічного, агропромислового розвитку та житлово-комунального господарства РДА, минулого року власники телят у нашому районі отримали загалом 440,7 тис. грн цієї державної дотації.

Документи приймаються упродовж року тричі і відповідно, проводиться нарахування дотації в порядку черговості: до 1 травня, до 1 вересня та до 1 грудня. Ці етапи визначені в залежності від віку тварин, до якого їх вирощують. Так виплата за утримання молодняку до 4 місяців становить 300 грн, до 8 місяців – 700 грн, до 13 місяців включно – 1500 грн. Тобто після кожного із зазначених періодів власник тварини подає оновлені документи, що він продовжує вирощувати це теля. У наростаючому підсумку господар може одержати максимально можливий розмір цієї дотації за весь період утримання одного теляти у сумі 2500 гривень.

Державна дотація на молодняк надається господарям незалежно від місця проживання, тож її можуть отримати і містяни, які мають підсобне господарство. Документи вони мають подавати до міськвиконкому. Проте начальник управління економіки міськради Василь Гайдак повідомив, що таких документів від переяславців у них наразі немає.

У той же час до РДА із 17 сільських рад передані заяви на одержання дотації власникам 202 телят. За період чотиримісячного утримання молодняку господарі із сіл району отримають з державного бюджету загалом 309 тис. грн. Катерина Тарасюк зазначила, що це найбільша кількість телят у приватному секторі з-поміж усіх районів Київщини. Це при тому, що інформацію про  телят з домогосподарств ОТГ місцева влада подає самостійно.

У Студениківській ОТГ повідомили, що до 1 травня вони подали документи на виплату дотації фізичним особам за 22 телят, у Дівичківській ОТГ її отримають власники десяти телят.

Як скористатися державною програмою?

Підготувати для подання такі документи:

– копії паспортів ВРХ, а якщо 10 і більше голів молодняка – виданий в установленому порядку витяг з Єдиного державного реєстру тварин;

– копія паспорта особи-власника тварини;

– копія довідки або договору про відкриття рахунка в банку;

– копія ідентифікаційного номеру фізичної особи-власника тварини.

Подати ці документи до виконавчих органів територіальної громади села чи міста. Кошти за дотацію на молодняк надійдуть на банківський поточний рахунок фізичної особи.

Валентина БАТРАК

Джерело: Вісник Переяславщини