У парку «Центральний» в Ірпені продовжують створювати в’язані графіті (відео)

image
15 Квітня 2024, 20:36
Поділитися:

В’язані графіті у парку «Центральний» в Ірпені. Такі незвичні артоб’єкти вже другий рік приковують до себе увагу як ірпінців, так і гостей міста. Їх ще минулого року почали створювати волонтери благодійного фонду «Україна-Перезавантаження».

Лариса Степанушко, голова правління БФ «Україна-перезавантаження»:

«Головна ціль, яку ми переслідували, — це показати, що волонтерство є. Воно виникло не після 22-го року. Є люди, які 10 років в’яжуть, шиють, пакують, збирають кошти і підтримують наших захисників. Цими деревами ми хотіли їм подякувати».

Люди, які вже 10 років власноруч створюють корисні речі для захисників, — учасниці проєкту «В’язані речі для військових». Із 2014 року їх вже близько 5 тисяч. Цим волонтеркам і присвячений такий незвичний артоб’єкт в парку «Центральний».

Кожен шматочок в’язаних графіті не схожий на інший. Оскільки до створення «Волонтерських дерев» долучилося понад 60 майстринь з усієї України та навіть із-за кордону.

Ірина, волонтерка БФ «Україна-перезавантаження»:

«Нижній шматочок надіслала бабуся, якій 96 років. Вона дуже просили, щоб ми його вклали в цей артоб’єкт саме знизу, як корінь. Ця бабуня, як корінь цього дерева. Вона також волонтерка, яка в’яже».

Усі в’язані шматочки надсилають в Ірпінь, а місцеві майстрині зв’язують їх воєдино. Ось, наприклад, Тетяна. Вона вже як рік долучилася до проєкту та створює адаптивний одяг для військових.

Тетяна, волонтерка БФ «Україна-перезавантаження»:

«Я маю швейну машинку, яка у мене стояла без справи. Я почала шукати у фейсбуці дівчат. І знайшла так Ларису, наш фонд і все тепер тут. Шиємо».

Зшивати шматочки допомагає і маленька помічниця Вікторія. Вона також волонтерка.

Вікторія, юна волонтерка:

«Я мамі допомагала, так як вона волонтер. Носила речі і роздавала їх людям, яким вони потрібні. Я допомагаю, тому що я добра людина».

Такі незвичні об’єкти потребують і додаткового догляду. Утім волонтерки з цим справляються, тим паче, до них постійно доєднуються нові майстрині.

Тетяна, волонтерка БФ «Україна-перезавантаження»:

«Підшиваємо, наприклад, місця, де треба полагодити, щоб не поповзло далі. Я сьогодні буквально перший день, людина нова. Просто дізналася, що у нас є волонтери. А мені хочеться допомогти, тому що у мене троє синів, хоч якусь роботу зробить для міста, для наших хлопців».

Майстрині кажуть, минулого року у багатьох містян були сумніви щодо витривалості в’язаних графіті. Однак обидва дерева спокійно пережили зиму. Наразі благодійний фонд планує поряд із артоб’єктом встановити спеціальну табличку.

Лариса Степанушко, голова правління БФ «Україна-перезавантаження»:

«Ми підготували макет, його погодять в адміністрації і ми встановимо. Для того, щоб всі розуміли, що це не просто красивий артоб’єкт, а що це ще символічно. Щоб всі пам’ятали, що іде війна і треба допомагати і долучатися всім».

Допомогти можете і Ви. Вже зараз. Наразі БФ «Україна-Перезавантаження» збирає кошти на турнікети для військових. Долучитися можна за реквізитами:

Картка Приват: 5169 3351 0078 2545

Для інших банків — IBAN: UA893052990000026002000120851

Отримувач: БО БФ «Україна — перезавантаження»

ЄДРПОУ: 44819429

Призначення: Добровільна пожертва

Джерело: Містоінформ