У НВК «Гімназія «Перспектива» три роки «заморожено» ремонт спортзали

image
11 Жовтня 2019, 11:31
Поділитися:

4 жовтня Бориспільський НВК «Гімназія «Перспектива» гучно святкував відкриття нового футбольного поля і 30-річний ювілей закладу. Однак про терміни завершення ремонту спортивної зали, утеплення фасаду та благоустрій прилеглої території ніхто не згадав. Чому так, цікавилися «Вісті».

Один із найкращих навчальних закладів Київської області згідно з результатами ЗНО 2019 року — цьогорічний ювіляр Бориспільський НВК «Гімназія «Перспектива» ім. В. Мономаха — у будні перебуває в несвятковому стані. Фасад будівлі облуплений, асфальтове покриття на території потребує оновлення, а важлива для повноцінного освітнього процесу прибудована спортивна зала зачинена і другий рік безперспективно чекає капітального ремонту.

Другий рік без спортзалу

У 2019-2020 навчальному році в НВК кількість учнів збільшилася до 1 800. На таку кількість дітей гімназія має лише два спортивних зали, яких вкрай мало. Ускладнює ситуацію факт, що капітальний ремонт третьої спортзали НВК досі не завершено, тому частині планових уроків фізкультури шукають альтернативу або проводять їх «для галочки» у класах.

«Зарядку робимо між партами. Часто замість фізкультури вчитель проводить урок математики, виконуємо домашню чи малюємо. Бувало, що урок фізкультури ділимо з іншими класами в одному спортзалі», — розповідають п’ятикласники гімназії, які минулий рік теж мали перебої із фізкультурою.

За три роки вартість ремонту спортивної зали в НВК «Гімназія «Перспектива» зросла у рази, але роботи досі «заморожено». Фото надане секретарем Бориспільської міської ради Ярославом Годунком.Заплутана історія з ремонтом

Про капремонт спортзали заговорили влітку 2017 року, коли управлінням капітального будівництва Бориспільської міської ради було оголошено замовлення на проектування та виконання послуг із оцінки технічного стану спортивної зали НВК «Гімназія «Перспектива». Тоді очікувана вартість робіт була майже 56 тис. грн.

Після техобстеження спортзали весною 2018 року УКБ замовило тендер на розробку проекту ремонту, вартість якого обійшлася міському бюджету в 145 тис. грн.

Як зазначалося на сайті держзакупівель, 10 вересня 2018 року УКБ оголосило тендер на проведення капремонту. Передбачувана вартість робіт зазначалася в 2 млн 677 тис. 875 грн із міського бюджету.

ТОВ «ВС Строймайстер» — компанія, що виграла тендер, але після демонтажних робіт у спортзалі відмовилася виконувати решту запланованого через недоліки проекту. Так, підрядника не влаштувала технологічна частина проекту, відсутність в ньому облаштування вентиляції, демонтажу аварійних перегородок тощо. І ремонтні роботи зупинилися на невизначений термін.

У травні 2019 року відбулося коригування проектно-кошторисної документації на суму 80 тис. грн. А в липні цього року УКБ провело черговий тендер, цього разу на авторський нагляд над проведенням капремонту. Послуга обійшлася місцевим платникам податків у 40 тис. грн. Переможцем обрано Київський національний університет будівництва та архітектури (КНУБА — відомий як колишній КІСІ).

Замовник робіт не «в темі»

За словами начальника управління капітального будівництва Бориспільської міської ради Володимира Тимошенка, фірму-проектанта зазвичай обирає депутатська комісія. Саме через неналежно розроблений проект капремонту спортзали було зупинено роботи. 

«Наразі є питання до розробників проекту, адже підрядниками було виявлено недоліки у проектуванні (наприклад, знайшли мережі, які потребують оновлення). Підрядна організація отримала аванс у сумі 700 тис. грн, на вказану суму вони виконали всі роботи», — пояснює начальник УКБ та уточнює, що при розробці проектів трапляються моменти, які до початку робіт  передбачити неможливо.

«Поки підрядники не вирішать питання із проектантами, роботи не розпочнуться», — зазначив Тимошенко. Співрозмовник не назвав винних у цій ситуації, проте наголосив, що до затримки ремонту спортзали в гімназії УКБ не має відношення.

Позиція влади

На сесії Бориспільської міської ради 8 жовтня депутати підтримали питання про внесення змін до рішення міськради від 19.12.2018 «Про бюджет м. Бориспіль на 2019 рік». Одним із підпунктів даного питання було довиділення 136 тис. грн на коригування проектно-кошторисної документації та капремонт спортзали в НВК «Гімназія «Перспектива». За словами Людмили Ковальової, заступника міського голови, зазначена сума потрібна на фінансування капремонту спортзалу.

Секретар міськради Ярослав Годунок повідомив «Вістям», що виділені 136 тис. грн передбачені на чергове коригування проекту, яке робитиме КНУБА. «Вважаю, що ціна на дану роботу завищена, це коштує не більше 15 тис. грн у місцевих проектантів», — зазначив Годунок.

За словами заступника міського голови Миколи Корнійчука, у затримці будівельних робіт винна підрядна організація. «У виконавців робіт не вистачає працівників, тому роботи призупинено. Процес обіцяють поновити найближчим часом», — пообіцяв «Вістям» Корнійчук та додав, що на ремонт вистачає бюджетних коштів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама