У Новосілках на Макарівщині повністю відновлено будинок після вибуху газу – Макарів Діловий

image
5 Жовтня 2020, 10:09
Поділитися:

Жителі села Новосілки, що на Макарівщині, які у січні 2018 року постраждали від вибуху повітряно-газової суміші і залишилися без житла, повертаються у свої квартири. Будівельні роботи завершені, тож 1 жовтня 2020 р. перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова та начальник Головного управління ДСНС в Київській області Василь Слободяник, голова Макарівської районної ради Олександр Гулак, заступник голови Макарівської райдержадмінстрації Іван Рознай зустрілися з мешканцями аби привітати з цією подією.

Усі хто зібрався біля оновленого будинку, згадують з жахом 23 січня 2018 року, коли тут стався вибух газу та масштабна пожежа, яку гасили 61 рятувальник та 17 одиниць техніки. Через вибух одна людина загинула, ще двоє потрапили до лікарні.

«Тоді, о 18:28 у селі Новосілки Макарівського району у житловому 16-квартирному будинку стався вибух повітряно-газової суміші та пожежа, в результаті чого загинула одна особа, ще двоє постраждали. У чотирьох квартирах вибухом було зруйновано стіни і перекриття між 1 та 2 поверхами. Тоді рятувальники оперативно ліквідували наслідки надзвичайної події,» – пригадує  начальник Головного управління ДСНС в Київській області Василь Слободяник, – «а сьогодні мешканці будинку отримують ключі від повністю збудованого житла».

Марія Саєць, мешканка будинку і досі пам’ятає в деталях той вечір. Після лікарні вона прийшла додому і лягла відпочивати. Раптом почула якийсь гуркіт, крики людей, балконні двері заклинило, тож вийти і подивитися, що сталося не змогла. Каже, похапцем зібралась і вибігла на вулицю.

Тоді для усіх це стало страшною трагедіє, і для самих мешканців, і для сусідів, і власне для влади, яка мала за будь яких обставин зробити все аби люди отримали знову власний дах над головою.  Перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова згадує кожну хвилину  і біль кожної людини, а далі постійні зібрання, безліч проведених нарад, експертиз. Тут біля будинку вона пообіцяла, що зробить усе, щоб будинок відновити, так і сталося.

«Ми будинок відновили, в терміни вклалися. На його капітальний ремонт з бюджету області виділено 6,7 млн. грн. Наразі відбудовані  несучі конструкції стін та покрівлю по всій будівлі разом з вентиляційними шахтами, утеплено фасад, облаштовано відмостки, внутрішню та зовнішню мережі, а саме каналізацію, водопровід, опалення, електромережу, водопостачання, опорядковано цоколь, завершені внутрішні і зовнішні роботи, у квартирах ремонт і все необхідне для проживання» – зазначає Тетяна Семенова.

«Сьогодні є ще деякі проблеми з газифікацією будинку. До цього лише 50% квартир були з газом. Тепер будинок буде повністю газифікований і думаю, що до початку опалювального сезону ми всі проблеми вирішимо» – запевняє перший заступник голови КОР.

Голова Макарівської районної ради Олександр Гулак впевнений: « Тільки завдяки спільній і наполегливій праці усіх владних структур,  постійному сприянню депутата та першого заступника голови Київської обласної ради Тетяни Семенової і всім не байдужим людям, попри масу бюрократичних перепон, сьогодні мешканці отримали ключі від повністю відновленого житла з сучасним ремонтом».

«Такі трагедії не рідкість у нас в Україні, але на Макарівщині знайшли вихід із скрутної ситуації. Бажаю, щоби у нових квартирах мешканці жили безпечно і щасливо» – додав він.

Термін здачі будинку заплановано на 31 грудня 2020 р. Та перший заступник голови Київської обласної ради Тетяна Семенова впевнена, що зробити це вдасться раніше, щоб мешканці новий рік уже змогли відсвяткувати у своїх оселях.

Джерело: https://kor.gov.ua/pres-tsentr/novyny/u_novosilkakh_na_makarivshchyni_povnistiu_vidnovleno_budynok_pislia_vybukhu_hazu.html

Джерело: Макарів Діловий