У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва триває виставка «Матвій Донцов. Буяння квітів»

image
10 Листопада 2023, 12:10
Поділитися:

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилася виставка картин «Матвій Донцов. Буяння квітів». Виставка відбувається за культурно-мистецькою програмою музею «Білокурівський листопад», яка щорічно проводиться в музеї та присвячена пам’яті народної художниці України Катерини Білокур. Про це повідомили в Департаменті культури та туризму Київської ОВА.

Виставка презентує 20 картин Матвія Донцова з колекції Ірпінського історико-краєзнавчого музею, серед яких – «Самотні берізки», «Сяюча осінь», «Мальви», «Рожеві троянди» «Золоті далечини», «Флокси», «Місячна ніч у Криму» та інші. Виставкова експозиція представляє також 2 твори Катерини Білокур з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва: відома картина «Квіти за тином» та натюрморт «Кавун, морква, квіти».

Ім’я українського художника, майстра краєвидів i натюрмортів Матвія Донцова тісно пов’язане з долею та творчістю Катерини Білокур. Він був шанувальником та пропагандистом її мистецтва, влаштував їй першу персональну виставку.

Організаторами виставкового проєкту виступили Національний музей декоративного мистецтва України, Департамент культури і туризму КОВА, відділ культури, національностей та релігій Ірпінської міської ради та Історико-краєзнавчий музей Ірпінської міської ради.

 

Довідково.

Матвій Олексійович Донцов народився 26 листопада 1877 року в місті Золотоноша Полтавської губернії. У 1908 році вступив до Київського художнього училища, яке закінчив у 1913 році. Після закінчення училища М. Донцов відвідував художні виставки, музеї, вивчав спеціальну літературу. Багато й наполегливо писав з натури. У 1949 році разом із дружиною переїхав до Ірпеня, де і помер 24 червня 1974 року.

За своє життя Матвій Донцов створив півтори тисячі картин. Найчастіше у своїх роботах художник використовував пастельні тони, жодних акцентів, чітке розмежування планів і ніколи на його картинах немає людей – це власний почерк майстра.

   

Джерело: Київська обласна військова адміністрація