У музеї відкрилась авторська виставка столичної художниці Ольги Гайдамаки

image
24 Лютого 2020, 14:09
Поділитися:

У День закоханих — 14 лютого — Бориспіль вітав Ольгу Гайдамаку, київську художницю, яка зголосилася на запрошення міського музею привезти авторські роботи із серії «Душа України».

Картини художниці самобутні й оригінальні, а авторський стиль Ольги Гайдамаки неможливо сплутати з чиїмись іншим. На її полотнах здебільшого жінки з непропорційними стилізованими формами, вдягнуті в національне вбрання, притаманне певному регіону України. Це буяння форм і кольорів змушують глядача розглядати деталі й штрихи, щоб розгадати символи й знаки, приховані у композиції.

На відкритті виставки невеличка зала музею була заповнена. Були чиновники, містяни та юні дарування, які малювали під час вернісажу. Прийшов Бориспільський міський голова Анатолій Федорчук  з колегами, щоб привітати авторку з подією, а музичні й вокальні виступи підготував ансамбль «Травневі роси» та вихованки-бандуристки музичної школи. Також була запрошена мистецтвознавець, яка дала високу оцінку виставленим роботам.

Захід відкрила директор музею Наталія Йова, яка підкреслила, що молода художниця має свій неповторний стиль, а картини її дають глядачу відчуття внутрішнього польоту.

Анатолій Федорчук сказав, що подібні роботи може створити тільки любляча та закохана людина, також зауважив, що бачив серед картин одну з назвою «Володарка», а от «Борисполя» серед них не було, тому мріє, що Ольга відтворить бориспільську жінку в одній зі своїх майбутніх робіт та назве її відповідно. «Хоч рівень життя наших містян зростає, я спостерігаю високий рівень агресії. Бориспільці мають  відвідувати подібні виставки, щоб ставати більш чутливими та толерантними один до одного», — зазначив міський голова.

«Творю, бо кохаю»

«Вістям» Ольга Гайдамака розповіла, що завдячує натхненням та можливістю вільно творити своєму чоловікові. «Я жартома кажу, що художник — від слова «худо», і худо мені було б, якби не мій чоловік, що завжди підтримує та робить все для того, щоб я могла займатися улюбленою справою та глядіти маленьку донечку Полінку», — прокоментувала вона.

Художниця народилася і виросла в Києві, але часто бувала в селі на Чернігівщині, де жили її дідусь та бабуся, проводила там літні місяці. Дитячі спогади про тихоплинне спокійне сільське життя, робота на землі, мандрівки степами та лісами Чернігівщини, споглядання природи досі надихають художницю.  У планах Ольги — створення ілюстрацій до книжок, зараз вона готує портфоліо для представлення своїх робіт і стилю українським видавництвам.

Довідка. Ольга Гайдамака народилася в 1990 році в Києві. Займалася в Київській школі мистецтв ім. М.Леонтовича. Потім вступила до Київського національного університету технологій та дизайну на спеціальність «дизайн одягу». Художниця любить читання і активне дозвілля, займається спортом і рибальством.  Перше полотно циклу «Душа України» створила в 2015 році, до цього були пейзажі та портрети.

Виставка триватиме до 1 березня у Бориспільському державному історичному музеї, вхід вільний.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама