У Музеї Чорнобиля з’явилася своя пташка надії

image
26 Квітня 2019, 19:49
Поділитися:

У 33 роковини Чорнобиля на території Національного Музея Чорнобиля перезентували концептуальну скульптуру «The Hope» української художниці Зої Скоропаденко.

Невеличка бронзова пташечка на гранітному камені має свою посестру у Японії – у префектурі, яка постраждала від наслідків аварії на атомній станції у Фукусімі.

-«The Hope» скульптура, яка вперше з’явилася у місті Сома в провінції Фукусіма у 2016 році.  Маленька пташечка немає страху щодо того, що трапилося в минулому, вона шукає новий світ, аби зробити там гніздо для майбутнього, для життя. Для нас це дуже близький і зрозумілий символ, бо ми пережили аварію на ЧАЕС, – каже про свій задум Зоя Скоропаденко.

Вона натхненно розповідає про глобальний світ у якому все взаємопов’язане. Художниця народилася у Кривому Розі, навчалася у Львові, понад десять років мешкає у Монако і є справжнім громадянином світу з українським паспортом. Її картини експонувалися у Парижі, Брюселі Лондоні, Стразбурзі, а після однієї із виставок у Японії, у художниці винила ідея скульптури, яка б стала символом відновлення регіону Фукусіма.

Мої бронзові пташки виготовлені на старовинному ливарному заводі у Парижі, де серед постійних замовників був і Роден. The Hope – це серія. Бо ж Надія – це більше ніж побажання зцілення від трагедії, це також заклик до миру, процвітання та щастя, а це зрозуміле в усіх країнах, – продовжує Зоя.

У Японії пташечка сидить на камені з річки, що протікала біля станції. Київська «Надійка» – на постаменті із граніту, що видобутий на Житомирщині – регіоні, що постраждав від наслідків аварії на ЧАЕС. Для художниці принципово, що скульптура була органічною для місця, де вона встановлена.  

Для Подолу пташка Надійка може стати ще однією перлиною, обов’язковим місцем для селфі туристів  і студентів.

умала, що скульптура матиме звичну міську легенду і до неї торкатимуться туристи «на щастя». Проте майстер у ливарному цеху, виграв у лотерею, сума була символічна та чоловік зізнався, що виграв вперше у житті, – сміється Зоя, – кияни можуть випробувати, яке саме щастя їм принесе моя пташка.

 

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ