У метро «Золоті ворота» нагадують про річницю Люблінської унії

image
11 Червня 2019, 16:15
Поділитися:

У 2019 році минає 450 років від укладення Люблінської унії, надзвичайно важливого правового акту, який суттєво вплинув на історію Центрально-Східної Європи і її населення.

1 липня 1569 р. під час загального сейму в Любліні була укладена Люблінська унія. У результаті об’єднання Корони Польського королівства і Великого князівства Литовського виникла Річ Посполита – багатокультурна, багатомовна та полірелігійна держава, спадщина якої різною мірою вплинула на творення народів, які сьогодні живуть на її колишніх територіях: білорусів, литовців, поляків і українців.

Унія серйозно відрізнялася від попередніх договорів між Короною та Князівством – попередні об’єднували дві держави тільки персональною унією, тобто особою володаря. Після Люблінської унії Велике князівство і Польське королівство мали спільного монарха, сейм, валюту, політику і герб. Проте залишилися окремі держбюджети, установи, судові системи і війська.

Нагадує про цю подію фотовиставка, розміщена в тунелі метро «Золоті ворота», підготовлена до 450-річчя Люблінської унії Польським інститутом у Києві. Девіз проекту – «Рівні до рівних. Вільні до вільних»


 


Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ