У Макарові на Київщині відновлюють два багатоквартирні будинки за програмою “ВідновиДІМ”

У Макарові на Київщині відновлюють два багатоквартирні будинки за програмою “ВідновиДІМ”
24 Жовтня 2023, 14:50
Поділитися:

Київська область, яка значно постраждала під час окупації на початку повномасштабної війни, активно долучається до Програми «ВідновиДІМ», зокрема у Макарові відбудовують два багатоквартирних будинки за цією програмою.

Про це повідомляє інформаційне агентство “MKV” з посиланням на повідомлення Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Грант, який надається за програмою “ВідновиДІМ”, компенсує 100% вартості робіт і матеріалів, але він не може бути більшим за 7,2 млн грн.

“На прикладі Програми «ВідновиДІМ» ми бачимо, що принцип «Build Back Better» дійсно працює і це наш обов’язок зробити ще краще, ніж було, разом з усіма партнерами. Дякую Європейському союзу за співпрацю, саме завдяки синергії зусиль ми можемо впроваджувати найкращі європейські практики у відбудові енергонезалежної та сильної України”, – розповів Олександр Бутенко, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Довідка ІА “MKV”

Мета програми «ВідновиДІМ» — фінансування будівельних робіт із відновлення житлових будівель Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, пошкоджених внаслідок військової агресії російської федерації проти України. 

Відповідно до умов програми відновленню підлягають багатоповерхівки, що не зазнали конструктивних пошкоджень. Серед заходів, що компенсуються, — заміна або ремонт пошкоджених блоків віконних і балконних дверей, зовнішніх і внутрішніх тамбурних дверей, фасадів і покриття будівлі, обладнання дахових котелень та інженерних мереж.

Розпорядником коштів за програмою є Фонд енергоефективності. Кошти на запуск програми “ВідновиДім” виділив Європейський Союз.

За словами директора Фонду енергоефективності Єгора Фаренюка, без активної позиції ОСББ, які долучаються до відновлення власних будинків, реалізація такої важливої ініціативи була б неможливою. Київщина демонструє гарний приклад для інших областей.

У квітні 2023 року Макарів відвідали експерти щоб порадити членам ОСББ як скористатися програмою “ВідновиДІМ”. Під час зустрічі експерти індивідуально проконсультували на що потрібно звернути увагу при підготовці технічної документації пошкоджених багатоквартирних будинків, як обрати проектувальника для виготовлення проектно-кошторисної документації та підрядника для виконання будівельних робіт.

Вадим Токар, Макарівський селищний голова, багато разів підкреслював, що головні зусилля місцевої влади направлені на активне співробітництво у різних форматах, щоб якомога швидше повернути додому мешканців громади та полегшити умови проживання для тих хто був і залишається у громаді.

Раніше ІА “MKV” повідомляло, що у Макарові Київської області підписали угоду вартістю понад 15 мільйонів євро, розмір цього контракту є найбільшим серед усіх угод між ЄС та місцевими громадами. Гроші будуть спрямовані на відбудову Макарівської громади.

У квітні також стало відомим, що у Макарові відбудували зруйновану амбулаторію у рекордні строки, в інтерв’ю Суспільному Макарівський селищний голова пояснив, що для відбудови Макарівщини задіяні 29 міжнародних та українських благодійних організацій.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело