У Макарівській громаді на Київщині проходить виставка “Україна у вишиванках”(ФОТО)

image
18 Травня 2023, 16:16
Поділитися:

На виставці представлено понад 50 робіт з різних куточків Макарівщини.

Про відкриття виставки повідомляє інформаційне агентство “MKV”.

18 травня 2023 року у фойє Макарівського Будинку культури відкрито виставку традиційного українського одягу “Україна у вишиванках”.

Найстаріша робота датується початком ХХ століття, проте є і роботи сучасні моделі, що свідчить про безперервність традицій українських майстринь. У експозиції можна побачити вишиванки з сіл Великий Карашин, Людвинівка, Колонщина, Борівка, Юрів, Пашківка, Рожів, Плахтянка, Комарівка, Фасова, Гавронщина, Завалівка, Комарівка, Небелиця, Ситняки, Королівка, Плахтянка, Мотижин, а також з селищ Кодра та Макарів.

Виставка організована комунальним закладом “Центр культури і дозвілля” Макарівської селищної ради. Оглянути вишиванки можна до понеділка 21 травня.

Довідка ІА “MKV”

Вишиванка – це орнаментована вишита сорочка, яка є важливою складовою українського національного вбрання. Такі сорочки можуть бути жіночими й чоловічими. Вишиванка має спільне походження з вишитими сорочками слов’янських народів Східної та Центральної Європи. Від часів середньовіччя традиційно носилася як повсякденний та святковий одяг. З XX століття носиться окремо, разом з костюмом, як святковий, патріотичний та культовий одяг. Традиційна вишивка сорочок має оберегове значення й різниться залежно від регіону.

Щороку в третій четвер травня святкують Всесвітній день вишиванки – міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення у 2023 році припала на 18 травня.

Нещодавно ІА “MKV” повідомляло, що відомому історичному проєкту заснованому у Макарові виповнюється п’ять років.

Підписуйтеся на Telegram-канал MKV — джерело актуальних новин Макарівської громади й Київщини!



Джерело