У магазині Требухова «накручували» ціни на продукти. У Раді хочуть спекулянтів саджати – Трибуна

image
6 Червня 2022, 18:58
Поділитися:

Про те, що в Требухові місцеві підприємці «накручують» ціни на соціально необхідні продукти харчування, під час оперативної наради  6 червня повідомила в.о.начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Броварського районного управління Держпродспоживслужби Олександра Вакарчук. У Раді пропонують спекулянтів саджати. Для цього зареєстрували відповідний законопроєкт №7425.

Раніше перевірка виявила в Княжичах два магазини, де продавали соціально необхідні продукти за завищеними цінами. Минулого тижня на продуктах першої необхідності спекулював власник магазину в Требухові.

Група контролю перевіряла ціни на такі продукти харчування:

борошно пшеничне вищого гатунку;
батон;
хліб житньо-пшеничний;
молоко пастеризоване в плівці (до 2,5%);
олія соняшникова рафінована;
яйця курячі (категорії С1);
птиця (тушка куряча).

Перевірка зафіксувала, що власник магазину в Требухові перевищив дозволену законом націнку в 10%.
Під час оперативної наради Ігор Сапожко надав доручення перевіряти не лише малий бізнес, а і великі торговельні мережі, зокрема, супермаркети.

Необґрунтоване підвищення цін на соціально значущі товари, а також розкрадання товарів військового призначення і торгівля ними у воєнний час кримінально караються. В Україні підготували законопроєкт, за яким спекулянти піддаватимуться жорсткому покаранню.

 На сайті Верховної Ради зареєстровано відповідний законопроєкт №7425.

Ним пропонується запровадити кримінальну відповідальність за порушення в сфері формування цін та тарифів на соціально-значущі товари і товари військового призначення.

Зокрема, цим законом буде передбачено жорстке покарання за спекуляцію борошном пшеничним, макаронними виробами, батоном, хлібом, крупою гречаною і вівсяною, свининою, яловичиною, птицею (тушка куряча), молоком, вершковим маслом, сметаною, яйцями, олією соняшниковою, овочами з борщового набору.

Крім того, каратимуть спекулянтів, які штучно завищують ціни на пальне, розкрадають та незаконно продають предмети військового призначення. Зокрема, військове екіпірування: бронежилети і пластини до них, шоломи та інші предмети військового призначення. 

Якщо ціну товару завищать у 1,2 рази чи більше, порівняно з тією, що визначена урядом, то спекулянта можуть позбавити волі на строк від 3 до 5 років. Крім того, йому загрожує повна конфіскація майна, а також після виходу на волю він не зможе обіймати певні посади протягом 3 років.

Читайте також

Броварами – 11 грн, до Лісової – 25 грн: нові ціни на проїзд маршрутками
Ціни на продукти, ліки, паливо тепер контролюватиме і місцева влада
Завищені ціни на пальне: в Україні почалися перевірки АЗС
Замість зруйнованих будинків у Великодимерській громаді встановлять модульні
Про ситуацію з утилізацією продукції розбомбленого складу «заморозки» в Квітневому
Вода в криницях деокупованих районів Броварщини для немовлят – смертельна, для дітей і дорослих – вкрай небезпечна, – фахівці

Джерело: Трибуна – Бровари