У Київському обласному онкологічному диспансері відкрили Центр гематології та трансплантації кісткового мозку

У Київському обласному онкологічному диспансері відкрили Центр гематології та трансплантації кісткового мозку
3 Листопада 2022, 17:45
Поділитися:

2 листопада після капітального ремонту запрацював Центр гематології та трансплантації кісткового мозку на базі Київського обласного онкологічного диспансеру. Заклад відвідали голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, Міністр охорони здоров’я України Віктора Ляшка, заступники голови Київської ОВА Олег Торкунов та Віталій Власюк, директорка Департаменту охорони здоров’я Олена Єфіменко.

Оновлене відділення оснащене найсучаснішим обладнанням, що дає змогу виконувати повний спектр необхідних діагностичних і лікувальних процедур.

Функціонування блоку трансплантації дозволить збільшити проведення трансплантацій до 24 алогенних та 72 аутологічних на рік. Для порівняння, протягом 2020-2022 рр. проведено лише 36 таких трансплантацій.

На сьогоднішній день невідкладної трансплантації очікують вже 5 пацієнтів.

Також у Центрі гематології та трансплантації кісткового мозку планують створити банк кріоконсервації стовбурових клітин та запустити лабораторію HLA-типування. Обладнання лабораторії проходить поетапне введення в експлуатацію. До роботи залучаються спеціалісти. Лабораторія розрахована на великий об’єм обстежень, що дозволить долучитися до створення Українського банку кісткового мозку.

Довідково.

Щороку стаціонарне лікування в Центрі гематології та трансплантації кісткового мозку Київського обласного онкодиспансеру проходить 1720 пацієнтів. На обліку в канцер-реєстрі області на початок року перебували близько 4000 пацієнтів, із них – 68,3% понад 5 років. Це говорить про досить високу за світовими стандартами ефективність лікування.

Вчасне проведення ауто- або алогенної трансплантації кісткового мозку або гемопоетичних стовбурових клітин периферичної крові підвищує ефективність лікування. Тож, в рамках пілотного проекту МОЗ України, у 2020 році Комунальне некомерційне підприємство Київської обласної ради «Київський обласний онкологічний диспансер» та інші заклади охорони здоров`я України уклали договори щодо відшкодування витрат на проведення трансплантації.

Джерело: Київська обласна військова адміністрація