У Київській картинній галереї показують колекцію малознаних творів Рєпіна

image
14 Серпня 2019, 10:10
Поділитися:

До 175-річчя від дня народження Іллі Юхимовича Рєпіна (1844 – 1930) та до Дня Незалежності України приурочена розширена експозиція творів митця, що нині презентована у залі музею.

Зазвичай, в музеї представлені живописні полотна художника. Оновлена експозиція надає можливість більш повно ознайомитися з колекцією творів Рєпіна, зокрема, графічним зібранням – малюнками та акварелями.

Творчість І. Рєпіна належить до найвищих досягнень реалістичного живопису другої половини XIX століття, до вершин передвижницького мистецтва. Творчий шлях І. Ю. Рєпіна, що загалом охоплює більш ніж півстоліття, відобразив ідейні та художні пошуки кількох поколінь, втіливши прагнення художника до правдивої виразності й живописної краси.

Ілля Рєпін був тісно пов’язаний з Україною не тільки за походженням, але й чуттєво. Він був закоханий в українську природу, людину, фольклор та висував проблему українського стилю в мистецтві. До друзів Рєпіна належали українські діячі: М. Кропивницький, М. Мурашко, Д. Яворницький і багато інших. Серед учнів були М. Пимоненко, О. Мурашко та інші.

У Національному музеї «Київська картинна галерея» зберігається прекрасне зібрання рисунків Рєпіна, що різняться як за своїм призначенням, так і за прийомами виконання. Створені в різні періоди творчості, вони віддзеркалюють розвиток Рєпіна-рисувальника.

Більшість аркушів належать до 1880-х років – періоду, коли графіка Рєпіна звільнилася від скутості й жорсткості, набула вільного мальовничого характеру. Багато рисунків пов’язано з подорожжю митця Україною та з роботою над картинами «Вечорниці» і «Запорожці». Значна частина походить з альбому, подарованого художником своєму другові українському історику Д. І. Яворницькому: начерки типів, придніпровських краєвидів та предметів відзначаються вражаючою точністю у передачі просторових співвідношень, гнучким та різноманітним штрихом. У рисунках, що відтворюють народні типи, відчувається захоплення, з яким Рєпін передавав національні риси і характери українських селян («Молода українка із села Стрілече», «Український селянин» та ін).

На жаль, твори графіки менш доступні глядачеві, тому і менш йому відомі. Зважаючи на виняткову чутливість паперу до атмосферних коливань, будь-якого освітлення, примхливість та вразливість графічних технік тощо, такі аркуші рідко з’являються в постійній експозиції. Саме тому кожна нова зустріч з ними особливо приваблива.

Адреса: вул. Терещенківська, 9.
Вхід за музейними квитками: 65 грн, студентам – 25 грн, школярам і пенсіонерам – 20 грн.

Важливі новини та перевірена інформація в Telegram і Facebook.

Джерело: Вечірній Київ