У Києві зросла кількість спроб суїцидів та нещасних випадків серед підлітків: статистика

У Києві зросла кількість спроб суїцидів та нещасних випадків серед підлітків: статистика
14 Березня 2024, 19:42
Поділитися:

Минулого року у столиці значно побільшало нещасних випадків з підлітками, а також дитячих суїцидів.

КМДА уточнила, що йдеться не про випадки, які не можна передбачити, а про те, від чого можна було вберегти дитину.

Зокрема минулого року до медичних закладів столиці потрапили 174 дитини у стані гострого алкогольного або наркотичного сп’яніння. У 2022 р. таких випадків зафіксували всього 64.

Директорка департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург зазначила, що ситуація з отруєнням ліками та біологічними речовинами, що переважно зберігаються вдома, не краща: 389 дітей отруїлись за рік. Щоправда, таке в більшості стається з дітьми від 3 до 14 років.

“І майже кожен такий випадок – через неуважність дорослих. Йдеться про маленьких дітей, яких залишили без нагляду, або підлітків без належної уваги, з тих чи інших причин позбавлених психологічної підтримки дорослих”, – наголосила Гінзбург.

На її думку, саме недостатність відвертих, близьких відносин із дорослими може призводити до трагедії – суїциду.

“Мабуть, це найстрашніше, що може статися в житті родини. Втратити дитину через те, що вона не впоралася з особистими проблемами, травмами, драматичними переживаннями, які саме в підлітковому віці набувають особливо гострих форм. Маємо розуміти, що ментальне здоров’я – така сама складова загального здоров’я, як і фізичне. І опікуватися ним – важливо. А дбати про ментальне здоров’я дітей – завдання близьких дорослих”, – підкреслила вона.

За даними столичного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, у 2022 р. медики за викликом “спроба суїциду у дитини” виїжджали 93 рази. У 2023-му – 135 разів. Торік 17 таких спроб завершилися летально, причому 16 із них – через падіння з висоти. У 2022 р. таким чином загинули 11 дітей.

Найбільшу кількість спроб вкоротити життя роблять підлітки 14-16 років. Дівчата частіше наважуються на самогубство і набагато частіше перед тим вживають алкоголь.

Фахівці радять звернути увагу, якщо дитина пригнічена або, навпаки, сильно роздратована. Різкі зміни настрою, порушення сну та апетиту, відмова від спілкування та від занять, що раніше приносили задоволення, також можуть свідчити про психологічні проблеми. Фрази на кшталт “краще б я не з’являвся на світ” або “хочу заснути та не прокинутися” теж не слід ігнорувати.

В разі необхідності можна і треба проконсультуватися з фахівцем щодо психологічної допомоги, але батьки повинні діяти максимально делікатно. Можна розповісти дитині про можливість самостійно зателефонувати до фахівця у зручний час і надати номери телефонів.

У Києві допомогу психолога можна знайти фактично цілодобово.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що під Києвом підліток скоїв суїцид.

Ми маємо Telegram-канал “Головні новини Києва – 44.ua” – джерело важливих, актуальних та перевірених новин Києва, столичного регіону та України. Долучайтесь.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua