У Києві знайшли рідкісні квіти незвичайного забарвлення

image
6 Липня 2020, 19:06
Поділитися:

У заповідній зоні столиці розквітли червонокнижні квіти – дикі гладіолуси незвичайного кольору. Їх терміново треба захищати від наближення котеджної забудови.

– Найбільшою окрасою лук Національного природного парку «Голосіївський» на початку липня є косарики черепитчасті (дикі гладіолуси) – рідкісний вид флори Парку, занесений до ЧКУ, – повідомили науковці заповідника. – Їх яскраві темно-рожеві квіти на довгих стеблинах наче горять у зеленій траві. При обстеженні в кінці червня природних комплексів Лісниківського ПНДВ було виявлено новий локалітети косариків черепитчастих у заболоченому березняку. Важливо зберегти даний локалітет, оскільки впритул до ділянки проходить будівництво котеджів і намив піску.

Як підкреслюють спеціалісти, початок літа цього року охарактеризувався рясними дощами та доволі спекотною погодою. Значні вологість та температура сприяли розвитку густого високого травостою.

Особливо це помітно на лучних ділянках, де зараз почалося масове квітування різнотрав’я. Зокрема, на луках в долині р. Віта (заказник «Лісники») різнобарвний килим утворюють гадючник звичайний, підмаренники запашний та чіпкий, свербіжниця польова, буквиця лікарська, королиця звичайна, китятки польові різні види дзвоників та багато інших рослин. Місцями в лучному різнотрав’ї проглядається реліктова папороть вужачка звичайна, яка цього року (у порівнянні з попередніми) займає значно більші площі.

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Джерело: Вечірній Київ