У Києві затримали учасників ОЗГ, які викрадали та утримували в неволі десятки людей (фото, відео)

image
10 Листопада 2023, 19:41
Поділитися:

10 листопада 2023 г. 19:15

Правоохоронці викрили учасників організованої злочинної групи (ОЗГ), які облаштували фіктивний реабілітаційний центр для викрадення на замовлення нарко- та алкозалежних осіб та утримання їх у неволі. Задокументовано спробу захоплення людини в Оболонському районі Києва. Діяльність закладу організували на Одещині, послуга з примусової “госпіталізації” коштувала до 40 тис., вартість подальшого утримання становила 20 тис. гривень щомісяця. Наразі організатора та двох його спільників затримали.

Про це, як передає KВ, йдеться в повідомленні пресслужби ГУ Нацполіції України.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Правоохоронці встановили, що “заклад” розташовувався у приватному секторі одного з районів Одеси та діяв з 2021 року. Організував злочинну діяльність 32-річний мешканець області. Для забезпечення роботи центру він створив підконтрольну юридичну особу. До протиправної діяльності чоловік залучив своїх знайомих”, – йдеться в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

Зазначається, що зловмисники через веб-ресурс під виглядом примусового лікування нарко- та алкозалежних осіб приймали замовлення на викрадення конкретних людей з розміщенням їх у “реабілітаційний центр”. “Послуга” з викрадення людини коштувала від 30 до 40 тис. гривень. Щомісячний платіж за подальше утримання в “центрі” становив 20 тисяч гривень.

Як зауважили в Нацполіції, у “пацієнти” могли потрапити також і особи, які з певних причин комусь не догодили. Будь-який громадянин міг домовитися з організатором про поміщення людини в цей будинок. Замовник міг просто вказати дані людини та повідомити місце її перебування.

Після отримання грошей за “пацієнтом” виїжджали чоловіки спортивної статури, які примусово доставляли особу в псевдореабілітаційний центр. Довідок про стан здоров’я “пацієнта” учасники угруповання не вимагали, медичних працівників серед персоналу центру не було. У людей відбирали мобільні телефони та всі особисті речі, обмежували будь-які їхні контакти з рідними та забороняли покидати приміщення. Самі ж приміщення були облаштовані решітками, а з вікон зняті віконні ручки, щоб унеможливити будь-які спроби втечі. Для подолання спротиву жертв зловмисники застосовували наркотичні засоби.

У межах досудового розслідування правоохоронці задокументували факт викрадення на замовлення громадянина в Оболонському районі столиці. Після отримання 40 тис. гривень винагороди трьох чоловіків затримали.

Зловмисникам повідомили про підозри у вчиненні правопорушень, передбачених ч.ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі, вчинене організованою групою осіб) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Також правоохоронці провели 17 обшуків на території Одеси, у ході яких звільнили 20 людей, яких утримували в псевдореабілітаційних центрах проти їх волі.

Після проведення необхідних слідчих дій планується повідомити про підозру ще двом учасникам угруповання. Встановлюється повне коло потерпілих.

Нагадаємо, на початку 2023 року правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке організувало мережу псевдореабілітаційних центрів на території Києва та Київської області. Під виглядом лікування нарко- та алкозалежності зловмисники незаконно утримували людей. Від дій організаторів схеми постраждало 25 громадян.

Читайте: Справу псевдореабілітиційних центрів Київщини направлено до суду

Фото: ГУ Нацполіції

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона