У Києві запідозрили Дніпровську РДА в організації корупційних аукціонів на “Прозорро”

image
24 Листопада 2023, 14:49
Поділитися:

24 листопада 2023 г. 14:44

У столиці поскаржилися на порушення умов проведення електронних торгів на майданчику “Прозоро”. Організатором аукціонів є Дніпровська РДА. Підприємець заявляє, що районна адміністрація не підписує вчасно договори з переможцями та затягує процеси, аби повторно провести торги. Дніпровську РДА підозрюють у можливому вчиненні корупційного порушення, відповідні звернення вже направлені до НАБУ, ДБР та меру столиці Віталію Кличку.

Про цеKВ стало відомо із відповідної заяви, адресованої столичному меру Віталію Кличку, що опинилася у розпорядженні редакції.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

Заяву-повідомлення “Про порушення законодавства України та можливе вчинення корупційного порушення”, адресовану меру, направив столичний підприємець-учасник торгів.

У ній висловлюються сумніви щодо прозорої та доброчесної діяльності осіб Дніпровської РДА, відповідальної за організацію і проведення електронних торгів на майданчику “Прозоро”, що пройшли в період з 18.09.2023 по 13.11.2023.

У заяві зауважено, що повне дотримання процедури (подання документів та пропозиції на аукціонний майданчик системи “Прозоро”, проходження перевірки та допуску до торгів, надання найбільшої пропозиції (ціни оренди)) і, власне, перемога на аукціоні, не гарантують переможцеві права на укладання відповідних договорів.

Причинами називають “шпарини” у самій системі “Прозорро”.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“Організатор аукціону, Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація, ігноруючи вимоги чинного законодавства стосовно Порядку передачі державного та комунального майна від 04.06.2020 року №483, порушуючи усі строки та терміни етапів аукціону досі (станом на 14.11.2023 року) не підписала і не опублікувала Договори оренди зі мною, як переможцем. Організатор аукціону Дніпровська районна в м. Києві державна адміністрація, користуючись тим, що тільки вона має технічне право керувати аукціоном, блокує своєю бездіяльністю подальший процес аукціону. На мою думку, це робиться навмисно, щоб створити такі умови, за якими доведеться звертатися до суду, що в свою чергу затягне процес […] Натомість організатор аукціону, Дніпровська районна в місті Києві державна адміністрація зможе за цей час, маніпулюючи площами об’єктів, адресами та фотографіями (як вони вже це робили неодноразово), виставити ці ж самі об’єкти знову на аукціон. Все це робиться з однією метою, штучно створити такі умови, при яких переможцем аукціону стане той учасник, з яким є домовленість”, – йдеться у документі.

Джерела KВ, знайомі з деякими особливостями аукціонів на “Прозорро”, так прокоментували ситуацію, що склалася:

“За таких умов залишалося би виконати технічні процедури з підписання Протоколу торгів та договору оренди, але на практиці, це працює інакше. Якщо ви є “небажаним” для організатора переможцем, процедура на цьому етапі припиняється. Є певні “відпрацьовані схеми”. Перша подібна “схема” – це коли аукціон відміняють одразу після його проведення. Причину у цьому випадку мотивуть тим, що начебто організатором були допущені помилки при підготовці аукціону. У іншому випадку, організатор тягне час, не підписує та не опубліковує, як того вимагає Порядок проведення торгів, Протокол торгів та потім дискваліфікує переможця. Причиною можуть вказати, буцімто, не сплачені необхідні платежі. Проте, згідно з Порядком, платіж переможець має сплачувати лише після підписання Протоколу трьома сторонами – переможцем, майданчиком та організатором, та опублікуванням його на майданчику аукціону, а також – після надання переможцю на ознайомлення та підписання договору оренди. Після подібних “схем” організатор просто повторно виставляє лоти на аукціони, щоб вони все ж потрапили до “потрібних” орендарів”, — вважає джерело.

Варто додати, що чергові аукціони, оголошені Дніпровською РДА, заплановані на 27 листопада.

“У таких діях посадовців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, які відповідають за організацію та проведення аукціонів, я вбачаю корупційну складову та вчинення корупційного правопорушення” – йдеться в документі.

Нагадаємо, тимчасова контрольна комісія (ТКК) Київради з питань перевірки видатків бюджету Києва під час війни виявила багатомільйонні порушення в сфері закупівель Департамента охорони здоров’я КМДА. Зловживання виявилися настільки кричущими, що предствники шести фракції міської ради одноголосно вимагають звільнити з посади директорку зазначеного департаменту Валентину Гінзбург. Це питання не було внесено на розгляд сьогоднішнього пленарного засідання Київради тільки тому, що його, через відсутність кворуму, не встигла 4 жовтня розглянути регламентна комісія.

Читайте: У Київраді викрили масштабні порушення в закупівлях Департаменту охорони здоров’я КМДА

Головною причиною створення даної комісії стали скандали навколо сумнівних закупівель, які протягом останнього року здійснюють різні міські структури. Серед таких – закупівля музичних інструментів в укриття для психологічного розвантаження дітей на понад 890 тис. гривень та комплектів овочерізок на понад 1,5 млн гривень Управлінням освіти Дніпровської РДА, заміна плитки на перетині вул. Пирогова та бул. Шевченка вартістю майже 3 млн гривень, яку замовляло КП ШЕУ Шевченківського району, тощо.

Читайте: У Київраді перевірять обгрунтованість видатків з міського бюджету під час воєнного стану

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона