У Києві виконають важливий і дорогий інфраструктурний проєкт

image
25 Серпня 2020, 16:48
Поділитися:

У столиці розпочато реконструкцію дюкерних переходів через Дніпро. У Київводоканалі повідомили, що це забезпечить стабільну подачу стічних вод правобережної частини Києва на споруди Бортницької станції аерації, попередить екологічні ризики та збільшить пропускну спроможність трубопроводів завдяки використанню нових полімерних матеріалів із низьким коефіцієнтом тертя.

Проєктом передбачена реконструкція всієї системи дюкерних споруд – самопливних та напірних ниток, камер із запірно-регулюючою арматурою, влаштування автоматизованої системи фіксації можливих аварійних витоків.

Натепер на лівому та правому берегах Дніпра облаштовують площадки з розміщення технологічних ліній для санації дюкерів, і незабаром розпочнеться основний етап реконструкції. Крім того, зараз виконується реконструкція 3-х дюкерів (2 самопливних і 1 напірний). Відновлять трубопроводи методом затягування до них гнучкого полімерного рукава, просякнутого поліефірними смолами. Після нагрівання гарячою водою відбудеться полімерізація і рукав затвердіє. Щоб не забруднити річкову воду під час робіт, трубопроводи було відключено та здійснено заміщення стоків чистою водою.

– Через велику кількість у стічних водах піску та інших забруднень при їх транспортуванні нижня частина (лоткова частина) трубопроводів швидко руйнується, тому наразі труби потребують реконструкції, – пояснили у Київводоканалі.

Нагадаємо, що транспортування каналізаційних стоків на споруди БСА для очистки відбувається через дюкерні переходи – сталеві трубопроводи великого діаметру, прокладені під Дніпром. За інформацією підприємства, під річкою проходить 7 таких дюкерів діаметром 1400 мм. Чотири дюкери споруджені у 1966 році, два – у 1975 році і один – у 1989 році. Їхня довжина коливається від 890 до 995 м.

Катерина Новосвітня

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ