У Києві влаштують ночі німого кіно: що подивитися

image
17 Червня 2019, 10:14
Поділитися:

У червні відбудеться єдиний в Україні і найбільший у Східній Європі Фестиваль німого кіно та сучасної музики НІМІ НОЧІ. Кінопокази пройдуть 20-22 червня у Києві, в Довженко-Центрі, де зберігається найповніша в країні збірка німого кіно.

Цього року на фестивалі будуть показані 6 німих фільмів, які ще донедавна вважались утраченими, у новому музичному супроводі від сучасних музикантів з України, Білорусі, Литви, Великої Британії та Австрії.

Фільми програми, віднайдені в архівах в різних куточках світу впродовж останніх кількох років, об’єднані темою вигнання та повернення: як самих стрічок, здавалося назавжди втрачених, так і їх героїв, які полишають домівку в пошуках кращої долі, що й виражає субназва 9-го фестивалю: «Блудні діти».

Картини об’єднані в три секції:

«Знято в Україні»

Два фільми українського виробництва, забутих протягом майже століття: Репрем’єри забороненого авангардного фільму Івана Кавалерідзе «Штурмові ночі» (1931) та комедії «Пригоди полтинника» (1929) Акселя Лундіна, однієї з небагатьох вцілілих німих дитячих комедій, нещодавно повернутої в Україну з російського Госфільмофонду. Нині обидві стрічки зберігаються у Фільмофонді Довженко-Центру.

«Репатріація»

Два твори світового кінематографу, зняті за участю кіномитців українського походження: Ліричний етюд «Мій син» режисера Євґєнія Чєрвякова (1928, «Совкіно») у головній ролі з майбутньою голлівудською зіркою з Києва Анною Стен. Довгий час фільм вважався втраченим під час Другої світової війни. Місцями понівечена фрагментована прокатна копія була знайдена в Музеї кіно в Буенос-Айресі лише в 2008 році.
Драма «Карусель» (1923, Швеція), знята Дмитром Буховецьким, уродженцем Білої Церкви, майстром історичних екранізацій 1920-х студій «Paramount», «Universal» та «MGM».

«Австрійська класика»

Два фільми з Австрійського кіноархіву з нагоди двостороннього року культури «Австрія-Україна»: «Маленька Вероніка» (1930, реж. Роберт Ланд) – один із шедеврів австрійського кіно, нещодавно віднайдений у французькому архіві та відреставрований Австрійським кіноархівом. Саундтрек до нього створив і виконає музикант KMET, який має українське коріння.
«Місто без євреїв» (1924, реж. Ханс Карл Бреслауер): Повна версія фільму на плівці знайшлася випадково в 2015 році на барахолці в Парижі. Стрічку відновлено зусиллями Австрійського кіноархіву та понад 700 донорів й у 2018 році повернуто на екрани.

Фільми демонструватимуться у живому музичному супроводі сучасних українських та закордонних виконавців і композиторів. Над створенням авторських саундтреків працюють: композиторка Алла Загайкевич (Україна) та перкусіоніст Аркадій Готесман (Литва); фіналістка освітньої програми для кінокомпозиторів Envision Sound Вольга Падгайская та Five-Storey Ensemble (Білорусь); композиторка і виконавиця Олеся Здоровецька (Україна); композитор Андрій Показ та Арсен Одабашьян (Україна); композитор і гітарист КМЕТ (Австрія); музиканти Герхард Грубер, Петер Росманіт та Адула Ібн Кадр (Австрія).

Програма фестивалю у Києві:

20 червня

«КАРУСЕЛЬ» / Karusellen, реж. Дмитро Буховецький, Швеція, 1923, 68 хв.
Музика: Андрій Показ (Україна)
«МАЛЕНЬКА ВЕРОНІКА» / Die Kleine Veronika,реж. Роберт Ланд, Австрія-Німеччина, 1930, 70 хв.
Музика: KMET (Австрія)

21 червня

«ШТУРМОВІ НОЧІ», реж. Іван Кавалерідзе, Українфільм, 1931, 52 хв.
Музика: Алла Загайкевич (Україна), Аркадій Готесман (Литва)
«МІСТО БЕЗ ЄВРЕЇВ» / Die Stadt Ohne Juden, реж. Ханс Карл Бреслауер, Австрія, 1924, 80 хв.
Музика: Герхард Грубер, Петер Росманіт, Адула Ібн Кадр (Австрія)

22 червня

«ПРИГОДИ ПОЛТИННИКА», реж. Аксель Лундін, Україна, ВУФКУ, 1929, 68 хв.
Музика: Вольга Падгайская і Five-Storey Ensemble (Білорусь), фіналістка Envision Sound
«МІЙ СИН» / Мой Сын (реж. Євґеній Чєрвяков, Совкіно,1928), 48 хв.
Музика: Олеся Здоровецька, Марк Токар, Нік Рот, Алекс Бонней

По завершенні фестивалю 23 червня у Довженко-Центрі відбудеться заключна вечірка сезону Horror Night, яка одночасно є частиною паралельної програми виставки Г.Р.Гігера “АЛІЄНація”.

Фестиваль німого кіно та сучасної музики НІМІ НОЧІ 2019
 
Коли: 20-22 червня. Початок показів: 19.00 та о 21.00
Де: Довженко-Центр (Київ, вул. Васильківська, 1, ст. м. Голосіївська)
Вартість квитків: 100 грн. один показ, 500 грн. абонемент на три дні

 

Слідкуйте за актуальними новинами на наших каналах у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ