У Києві відкривають виставку про німецьку альтернативну культуру

image
8 Листопада 2019, 17:30
Поділитися:

Сьогодні в Довженко-центрі відкривається проєкт “Геніальні диЛЛетанти”, присвячений вибух творчої свободи в німецькій субкультурі 1980-х років. Саме так, зі свідомою помилкою, називався концерт 1981 року в Західному Берліні, що дав назву всьому масштабному культурному феномену. 

Це єдина виставка, яка так докладно розповідає про Геніальних диллетантів, знайомить з різними аспектами: 
– музика культових гуртів Einstürzende Neubauten, D.A.F., Die Tödliche Doris, F.S.K., Palais Schaumburg, Ornament und Verbrechen;
– кіно, арт, мода і дизайн у відео-, фото- та аудіоматеріалах, на плакатах, сторінках журналів і т. д.

Передусім у художніх вищих навчальних закладах стрімко розвивалися мистецькі напрямки, характерною ознакою яких стали міждисциплінарні експерименти та використання нових електронних приладів; при цьому віртуозне володіння матеріалом часто взагалі не було самоціллю. Створення лейблів звукозапису, журналів, галерей і незалежний випуск грамплатівок, касет, а також проведення концертів свідчать про розвиток самоорганізації та реалізацію ідеї «зроби сам» у той час.

Замість англійської мови в текстах пісень і назвах груп почала стверджуватися німецька, завдяки чому її протагоністи відірвалися від мейнстріму й заявили про свій намір радикально змінити ситуацію в галузі культури. Висловлений у весь голос протест і цілеспрямована провокація забезпечили митцям альтернативної сцени повагу та визнання на міжнародному рівні.

На виставці представлено широкий спектр цієї субкультури: це – сім музичних груп, художники, кінематографісти та дизайнери з міст і регіонів, що задавали тон у Західній і Східній Німеччині.

Програма виставки проводить паралелі з Україною: подіумні  дискусії, німецькі та українські стрічки про той час.  Детальніше

Виставка “Геніальні диллетанти” відкрита у Києві з 8 листопада до 15 грудня. На вихідних можна відвідати екскурсії виставкою. Запис

Коли: відкриття 8 листопада о 19:00. О 20.00 виступить культовий представник українського панку і року Олександр Піпа з гуртом Attraktor duo.
Де: Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1, 3й поверх
Вхід вільний

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ