У Києві відбувся перший Собор родин полеглих захисників України

image
12 Вересня 2020, 19:26
Поділитися:

З самого ранку у центрі столиці, біля Маріїнського палацу, акапельно лунав Гімн України. Поодинокі перехожі з цікавістю дивилися на людей які всі, як один, приклавши руку до серця, співали. Так проникливо можуть співати лише ті, хто чимось сильно пов’язаний. Жінки і чоловіки, що зібралися на майданчику біля сцени «Мушля», поєднані болем і кров’ю – усі вони втратили рідних на війні.

Наші діти підняли дуже високу планку любові до України. Ми зібралися тут для того, щоб протягнути один одному руку, триматися самим, і таким чином тримати цю країну від Донецька до Львова. Гімн для нас по-особливому звучить, бо ми із ним ховали наших синів і дочок, чоловіків і жінок, братів і сестер, батьків і матерів. Маємо велику відповідальність перед їхньою пам’яттю. Тож наше завдання працювати, щоб ці почуття любові до батьківщини розділяли всі українці, – такими словами розпочали «Перший Собор Родин Полеглих Захисників України». На нього прибули 246 делегатів із 20 областей та міста Києва. 

На Собор, а саме так визначили формат зібрання організатори з  ГО «Незламні матері України», винесли два основні питання – про необхідність прийняття окремого «Закону про Захисника України» та надання родинам полеглих статусу «Член родини полеглого Захисника України».

Про те, як триває робота на законодавчому рівні розповіла вдова загиблого воїна, Героя України Олега Міхнюка Ірина Міхнюк. Вона очолює Раду сімей загиблих, яка уже майже рік діє при Міністерстві ветеранів. За цей час завдяки активній роботі громадськості вдалося прописати у законодавстві додаткові виплати до пенсій родичам загиблих військових. Проте, багатьом рідним загиблих важливим є не пільги, а статус. Ті ж, хто захищає свою країну, та їхні сім’ї мають мати соціальні гарантії від держави.

Також багатьох турбує, що сьогодні все частіше лунають слова про те, що у нас не війна із Росією, а внутрішній громадянський конфлікт. Є випадки, коли вандали плюндрують могили загиблих героїв, і поліція безсила знайти винних.

-Безумовно, нам потрібен окремий Закон про захисників України, але, на мою думку, насамперед нам потрібно визнання від держави, що наші рідні загинули на війні, захищаючи свою Державу. Не просто в АТО чи ООС. Це дуже важливо, – розповіла Олена Золіна.

Її син, Олексій, спадковий військовий, загинув від кулі снайпера у березні цього року в районі Новоолександрівки. Жінка знає, якою важливою є взаємопідтримка людей, які пережили горе. До Києва вона приїхала з Житомира із дружинами загиблих воїнів. Зовсім молоді дівчата огортали старшу жінку увагою та турботою.

У перерві між першою та другою частиною засідання, компанія цих красивих жінок з кавою у паперових стаканчиках могла б справити враження безтурботних туристок, що насолоджувалися чудовими краєвидами і сонячним днем, проте, коли заходить мова про їхні долі, то очі у всіх стають серйозні. Вони дуже багато втратили у цій війні і готові боротися за свої права і світлу пам’ять найрідніших, які віддали свої життя за батьківщину.

Наталка Марків, титульне фото  зі сторінки у Фейсбуці ГО «Незламні матері України»

 

Новини Києва – оперативно і лаконічно в Telegram!

Джерело: Вечірній Київ