У Києві триває боротьба за Гостиний двір

image
26 Жовтня 2020, 16:45
Поділитися:

Будівля Гостинного двору стала на один крок ближче до порятунку. Київська міська державна адміністрація погодила проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України щодо передачі будівлі у власність територіальної громади столиці. Відповідний лист направили до Мінекономіки.

Варто наголосити, що, згідно з листом Мінекономіки, відповідні погодження мають надати також Фонд державного майна, Міністерство фінансів та Міністерство юстиції. Після цього проєкт розпорядження передадуть на розгляд Урядового комітету.

Варто зауважити, що 21 вересня 2020 року на нараді в Кабміні представники Фонду держмайна наголосили, що готові погодити будь-який проєкт розпорядження Кабміну про передачу Гостиного двору до комунальної власності.

При цьому, занепокоєння викликають дії ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація», із яким у 2014 році було розірвано договір оренди, що в судовому порядку підтвердив Касаційний господарський суд, зобов’язавши приватну структуру повернути державі будівлю Гостинного двору. Зазначене підприємство за тиждень після наради в Кабміні звернулося до прем’єр-міністра України з листом, у якому заявляє про те, що підприємство «відкрите до конструктивного діалогу з владою та громадськістю щодо пристосування частини площ будівлі «Гостиний двір» під розміщення громадських та культурно-мистецьких об’єктів» та про свою «готовність, у разі прийняття Урядом рішення про приватизацію будівлі Гостиного двору, взяти участь у процесі приватизації та «заплатити його ринкову вартість до державного бюджету України».

– Будівля Гостиного двору має бути передана до комунальної власності і використовуватись не частково, а виключно під розміщення соціальних і культурних об’єктів. Крапка. Не розумію, як взагалі у цього забудовника вистачає нахабності такі листи надсилати до Кабміну, – наголосив заступник голови КМДА Олександр Харченко.

Олександр Харченко нагадав, що згідно з судовою експертизою, яку замовляв ще Апеляційний суд під час судових тяганин із «Укрреставрацією», умови договору оренди Гостиного двору компанія виконувала неналежним чином. А саме: невиконання компанією робіт, необхідних для збереження будівлі, у сукупності з іншими факторами, призвело до виникнення наявних пошкоджень та руйнувань Гостиного двору.

Зазначений експертний висновок повністю спростовує твердження «Укрреставрації» про сумлінне виконання договірних зобов’язань.

У Департаменті охорони культурної спадщини КМДА вважають, що рішення про приватизацію будівлі може стати із причин його імовірної повної руйнації, бо перенесе проведення протиаварійних та реставраційно-відновлювальних робіт на невизначений період.

Нагадаємо, що Київ вже кілька років домагається передачі Гостиного двору до комунальної власності. Київський міський голова Віталій Кличко неодноразово наголошував на готовності міста прийняти Гостиний двір у власність громади міста, реставрувати пам’ятку та використовувати її під заклади культури, публічні та музейні простори.

Також Київрада неодноразово зверталася до Кабміну із проханням передати на баланс столичної громади цю будівлю і не приватизовувати.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ