У Києві стартує Рік обізнаності про рак легені

image
19 Листопада 2020, 16:09
Поділитися:

В Україні розпочався Рік обізнаності про рак легені. Зважаючи на поширеність цього виду раку і високу смертність від нього в Україні, було вирішено розпочати масштабний інформаційний проєкт довжиною у рік. Його мета – підвищити рівень знань українців про рак легені, його профілактику та лікування. 

Для цього буде проведено низку заходів: від організації роботи сайту з освітніми матеріалами про захворювання до виставок, світлового шоу з використанням дронів та інформаційних акцій за підтримки провідних експертів.

Рак легені — одне з найпоширеніших онкологічних захворювань з високою смертністю. Щороку у світі від нього помирає більше людей, ніж від раку молочної залози та колоректального раку разом. В Україні це понад 9 000 людей на рік.

Рак легені часто не проявляється симптомами у хворих на ранніх стадіях. Перші ознаки хвороби людина помічає вже на третій або четвертій стадії, коли більшості пацієнтів лікарі можуть запропонувати лише паліативне лікування. Таких пацієнтів – 70 відсотків. Водночас шанси подолати хворобу значно вищі, якщо вона виявлена на ранніх стадіях.

«Одним із наших ворогів у боротьбі з раком легені є незнання. Більшість ігнорує профілактику та не дотримується культури регулярних медоглядів. Мета нашого проєкту – аби більше людей знали, що являє собою ця хвороба, як їй запобігти, хто в групі ризику, як її розпізнати на ранніх стадіях та вчасно звернутися до лікаря. Ми про все це говоритимемо під час різних інформаційних заходів упродовж року», – розповідає медичний директор «Рош Україна», організатор проєкту Оксана Сурцева.

В Україні є організації емоційної підтримки онкологічних пацієнтів та спеціалізовані спільноти, де пацієнти та їхні родичі діляться інформацією і своїми історіями боротьби з хворобою. Одна з найбільших спільнот, що об’єднує людей, які стикнулися з раком легені, – громадська організація «Легені», яка підтримує проєкт «Рік обізнаності про рак легені». Засновниця організації Вікторія Штонда  переконана, що саме обізнаність – один із головних чинників, який допоможе діагностувати захворювання на ранніх стадіях та своєчасно розпочати лікування.

У рамках ініціативи «Рік обізнаності про рак легені» створений сайт stoplungcancer.org.ua.

На сайті можна дізнатися про рак легені: перші ознаки захворювання, типи хвороби, види лікування,  профілактику та дані про групи ризику. Окрім освітньої інформації, там розміщені контакти діагностичних центрів та громадських організацій, що підтримують онкологічних пацієнтів.  

Нагадаємо, 12 листопада Київ долучився  до всесвітньої акції  «Pneumolight» у Всесвітній день боротьби із пневмонією.  Блакитними вогнями підсвітили Подільсько-Воскресенський мостовий перехід та  Парковий пішохідний міст через Дніпро, а також ТРЦ Гулівер.

Підготувала Наталка Марків

 

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ