У Києві пройде 5-денне свято української симфонічної класики: вхід вільний

image
7 Жовтня 2019, 13:14
Поділитися:

З 12 по 17 жовтня у столиці триватиме фестиваль симфонічної музики Левка Колодуба. У програмі – 9 концертів. Вхід на всі події вільний.

Великий фестиваль-марафон, який масштабно презентує творчість знаного українського композитора Левка Колодуба. Пріоритетне місце в ній займають оркестрові твори, серед яких 13 симфоній – це чи не найбільший серед вітчизняних авторів доробок. Кожна є своєрідною оркестровою енциклопедією завдяки глибокому розумінню автором природи музичних інструментів. Водночас тематика творів є надзвичайно широкою – це і шевченкіана, і українське бароко, і чорнобильська трагедія, і сталінські репресії – симфонізму Колодуба властива не лише майстерність, але й громадянський пафос.

– Чому важливо на нього потрапити? Бо насправді про Колодуба ми знаємо досить мало. Ну не був він ані дисидентом, ані ідеологом. Писав дуже багато якісної музики – так, з виразними мелодіями, активними ритмами і бетховенською прямотою. Так, був анахроністом. Але анахроністом чесним і щирим, що доводить хоча б той факт, що у 90-ті, коли роза вітрів змінилася, не те що не почав штампувати божественні літургії, а й навіть не зрадив простоті своєї мови, – вважає музикознавиця Любов Морозова. У лютому цього року Левка Миколайовича не стало. І одразу його ім’я почало зникати з афіш. У мене поки немає однозначної відповіді з приводу мого ставлення до його творчості. Щоб відрефлексувати, щоб розкласти по поличках – і треба йти. Не говорячи вже про насолоду від симфонічної гри.

До виконання творів Колодуба долучаються сім оркестрів – Національний симфонічний оркестр, Kyiv Symphony Orchestra, Симфонічний оркестр Київської опери, «Київська камерата», Національний духовий оркестр, Симфонічний та Камерний оркестри Національної музичної академії. Загалом протягом фестивалю буде виконано 40 творів. Основна локація – Будинок звукозапису Українського радіо. Також концерти проходитимуть у малому та великому залах Національної музичної академії.

РОЗКЛАД ПОДІЙ

12 ЖОВТНЯ, СУБОТА

16:00 – Круглий стіл.

Учасники: Валентина Антонюк, Ольга Бенч, Альбіна Бутук, Ольга Голинська, Наталія Грицюк, Оксана Колодуб (модератор), Мар’яна Копиця, Валентина Кузик, Лідія Макаренко-Іванюта, Богдана Працюк, Ірина Сікорська, Богдан Сюта, Олександр Шамонін

Зал Київської організації Національної спілки композиторів України, вул. Пушкінська, 32.


19:00 – Відкриття фестивалю.

Програма: Симфонія № 5 «Pro memoria» (Пам’яті страшних лихоліть в Україні), «Троїсті музики», Концерт для труби з оркестром № 1, «Suoni Passati» («Звуки минулого»)
Карпатська рапсодія № 1.

Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, художній керівник та головний диригент – Володимир Сіренко, соліст – Дмитро Головін (труба)

Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в.

13 ЖОВТНЯ (НЕДІЛЯ)

16:00 – Концерт камерної музики Левка Колодуба.

Програма: Симфонія’86 (№ 4, «Чорнобильська»), «Сім українських народних пісень» для камерного оркестру, Концерт для кларнета та камерного оркестру, «Поема» для альта та камерного оркестру

Камерний оркестр НМАУ імені Петра Чайковського, диригент – Ігор Андрієвський, солісти – Левко Мілявський (кларнет), Олександр Павлов (альт).

Малий зал НМАУ імені П. І. Чайковського, вул. Архітектора Городецького, 1/3.

19:00 – C-dur та Шенберґ.

Програма: Симфонія № 6 «C-dur та Шенберґ», «Українські танці». Симфонічна сюїта № 2, Концерт для валторни та симфонічного оркестру № 1
Симфонічний оркестр Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва, диригент – Сергій Голубничий, соліст – Володимир Дмитрів (валторна).

Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в.

14 ЖОВТНЯ (ПОНЕДІЛОК)

19:00 – Левко Колодуб, Жанна Колодуб та учні.

Програма: Левко Колодуб. Концерт для скрипки та камерного оркестру, Жанна Колодуб. Концертино для фортепіано та камерного оркестру «Immagini fuggevoli» («Зникаючі образи»), Богдана Працюк. Симфонієта, Богдан Кривопуст. «Пісні з давнини» для народного голосу та камерного оркестру, Святослав Луньов. «Світе тихий».

Національний ансамбль солістів «Київська камерата», художній керівник та головний диригент – Валерій Матюхін солісти – Олесь Ясько (скрипка), Олег Безбородько (фортепіано), Руслана Лоцман (голос)

Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в.

15 ЖОВТНЯ (ВІВТОРОК)

16:00 – концерт викладачів і студентів кафедри дерев’яних духових інструментів НМАУ імені П. І. Чайковського.

Програма: Концертино для 4-х кларнетів (Валерія Макарова, Микита Уманов, Михайло Трегуб, Кента Ігараші), «Старосвітські награвання» для саксофона solo (Ольга Гаврилюк), Концерт для фагота з оркестром (перекладення для фагота та ф-но) І частина (Тарас Ярушевський (фагот), Наталя Гудько (ф-но), «Поема» для кларнета та фортепіано (Володимир Лозовський (кларнет), Віола Таран (ф-но), «Українські витинанки» для гобоя solo (Микола Яковлюк) та ін. Куратор проєкту – доцент НМАУ імені П. І. Чайковського Антон Кушнір.

Малий зал НМАУ імені П. І. Чайковського, вул. арх. Городецького, 1/3.


19:00 – У стилі українського бароко.

Програма: Симфонія-дума № 2 «Шевченківські образи», Симфонія № 3 «В стилі українського бароко».
Симфонічний оркестр НМАУ імені П. І. Чайковського, диригент – Ігор Палкін.

Великий зал ім. Героя України Василя Сліпака, НМАУ ім. П. І. Чайковського, вул. арх. Городецького, 1/3.

16 ЖОВТНЯ (СЕРЕДА)

19:00 – Фрески стародавнього Києва.

Програма: «Фрески стародавнього Києва», Три романси на вірші Т. Г. Шевченка, Полонез з опери «Поет», «Український диксиленд для брас-квінтету», «Дороті Хілл». Марш для духового оркестру, «Ескіз у молдавському стилі», «Українська карпатська рапсодія» № 1, Сюїта з мюзиклу «Пригоди на Міссісіпі», «Свято в Гукервіллі», «Ноктюрн», «Циркова сцена», «Старовинна англійська пісенька», «Троїсті музики».

Національний академічний духовий оркестр України, диригент – Михайло Мороз, солістка – Єлизавета Ліпітюк (сопрано), квінтет мідних – Мар’ян Воловецький (труба), Петро Полонський (труба), Олександр Леонович (валторна), Валерій Чесноков (тромбон), Олексій Долганов (туба).

Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в.

17 ЖОВТНЯ (ЧЕТВЕР)  

16:00 – концерт викладачів і студентів кафедри дерев’яних духових інструментів НМАУ імені П. І. Чайковського.

Програма: Левко Колодуб. «Ідилія» для квартету валторн (Семен Кертик, Олександр Гандзюк, Олег Боїло, Владислав Луташев), Жанна Колодуб. Ліричне інтермецо (Ілля Шевчук (труба), концертмейстер Тетяна Петлицька),  «Думи» для тромбону та фортепіано (Антон Карнаух (тромбон), Євген Геплюк (ф-но), Левко Колодуб. «Епічне концертино» для туби та фортепіано (Олег Кузьмін (туба), Наталія Слупська (ф-но), Левко Колодуб. «Елегія» для валторни та фортепіано (Дмитро Фурсик (валторна), Лілія Тюміна (ф-но) та ін. Куратор проекту – доцент НМАУ імені П. І. Чайковського Віктор Слупський.

Малий зал НМАУ імені Петра Чайковського.


19:00 – закриття фестивалю.

Програма: Симфонія № 9 «Нові відчуття», «Гуцульські картинки», Симфонія № 13 «Дух часу», «Українські танці». Симфонічна сюїта № 5
Kyiv Symphony Orchestra, диригент – Вікторія Жадько.

Велика концертна студія Українського радіо, вул. Леоніда Первомайського, 5-в.

Сторінка фестивалю.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал “Вечірнього Києва” у Telegram та Facebook.

Джерело: Вечірній Київ