У Києві проведуть музичний марафон та підсвітять будівлю опери в рожевий колір

image
19 Жовтня 2020, 18:59
Поділитися:

До Всеукраїнського  дня боротьби з раком грудей 20 жовтня  у столиці відбудеться музичний марафон «Живи». Українські та іноземні музикантки своїми виступами підтримають жінок, які борються з раком грудей. 

Марафон транслюватиметься на платформі  з 12:00 до 20:00.

– Цей проект для всіх. Бо навколо кожного з нас є  жінки, яким потрібна підтримка, по-рада чи конкретна допомога.  Тільки цього року на рак грудей захворіло або ще почують свій діагноз 15 тисяч жінок – у ковідний час їм особливо складно. І цим проектом ми хо-чемо  про це  нагадати. Ну і, звісно, подарувати кілька годин чудової довершеної музики, – говорить Лариса Лопата, голова ВГО «Разом проти раку».

У проєкті візьмуть участь близько 20 виконавиць з України, США, Грузії та Німеччини. Серед хедлайнерок американська піаністка українського походження Надія Шпаченко, електронна музикантка Наталі Берідзе з Грузії, українські скрипальки Мирослава Которович та Богдана Півненко і багато інших. У інформаційних паузах  до стріму  також до-лучаться пацієнтки, лікарі, активісти та соціологи, щоб обговорити проблеми, з якими найчастіше стикаються жінки в діагнозі.

– Я би хотіла через музику, через  мою скрипку емоційно підтримати кожного, хто прямо зараз бореться один на один з раком молочної залози, кожного, хто з любов’ю і надією допомагає своїй близькій людині в цій боротьбі,  мовою серця проявити вдячність кожному небайдужому лікарю, який не шкодує власних сил, щоб його лікування дало зцілення, –  зазначила скрипалька Мирослава Которович.

По завершенню марафону в рожевий колір підсвітять три найбільші оперні споруди в Україні – у Києві, Львові та  Одесі.

В рамках марафону виступатимуть:

Мирослава Которович – скрипалька / Україна
Богдана Півненко – скрипалька / Україна
Natalie TBA Beridze – електронна музикантка / Грузія
Надія Шпаченко – піаністка / США
Корсун Анна – композиторка / Німечччина/Україна
Юля Ваш – клавесинистка /  Німечччина/Україна
Abi Tsai – віолончелістка / США
Монет – поп-співачка / США
Грушковська (Мерцанова) Леоніла – струнний квартет / Україна
Тетяна Мазур (B&B project) – бандуристка / Україна 
Кузій-Андрущак Марта – піаніністка / Польща/Україна
Наплекова Анастасія – піаністка / США/Україна 
Анжеліна Швачка – оперна співачка / Україна

Рак молочної залози  є найпоширенішою жіночою онкопатологією. Щороку в Україні цей діагноз чують  близько 15 тисяч жінок, кожна десята з них помирає протягом першого року. За останніми даними Національного канцерреєстру п»ятирічна виживаність жінок з РМЗ в Україні становить  трохи вище 60%, в  країнах Європи- понад 85.  Ситуація ускладнюється пандемією – менше  доступу до діагностики і більше ризиків при лікуванні.

Нагадаємо, сучасну оперу «Ніч» записали у Києві і покажуть онлайн

Марія Катаєва

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ