У КОВА розповіли, як відбувається процес відбудови “з нуля”

image
27 Вересня 2023, 17:05
Поділитися:

27 вересня 2023 г. 17:01

Голова Київської обласної державної адміністрації (КОДА) Руслан Кравченко наголосив, що метою Київської обласної державної адміністрації є забезпечення максимальної прозорості відбудови Київщини та інших процесів, які впливають на розвиток регіону. Він зазначив, що часто виникають питання щодо того, як відбувається процес відновлення “з нуля”.

Про це, як передає KВ, повідомив голова КОДА Руслан Кравченко.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

За словами голови КОДА, усе починається з того, що безпосередньо громади на своєму рівні готують усі проєкти разом із кошторисною документацією, яка пройшла державну експертизу. Весь пакет документів потім подається громадами до КОДА.

“Наступним кроком КОДА, зі свого боку, на підставі наданих документів (проєктів, експертних звітів, кошторисів) оголошує тендерну закупівлю на Прозорро на очікувану вартість, визначену окремо в кожному проєкті”, – розповів Руслан Кравченко.

Також він додав, що вартість робіт зазначається в проєктно-кошторисній документації і фіксується в експертному звіті, який подається конкретною громадою.

А вже після проведення тендерів і вибору переможця, як зауважив очільник Київської ОДА, область підписує договори на проведення робіт за динамічними цінами (ціни на матеріали змінюються впродовж дії договору відповідно до середньоринкової).

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

“На наступному етапі відбувається підписання актів виконаних робіт, у яких ціни на матеріали фінально коригуються кошторисником і на виході не можуть перевищувати середньоринкові. Крім того, безпосередньо роботи перевіряються службою технагляду в розрізі якості та об’ємів проведених робіт”, – наголосив Руслан Кравченко.

Він підкреслив, що без остаточної перевірки факту виконаних робіт, їх якості та середньоринкової вартості на матеріали акт не буде підписаний, а гроші не будуть сплачені.

Як додав голова КОДА, якщо на будь-якому етапі виникають питання щодо процедури проведення тендеру, вибору підрядника, якості його робіт або вартості вибраних матеріалів – проводиться внутрішній аудит.

“Якщо “на виході” перелік робіт не збігається з проєктно-кошторисною документацією – вона проходить повторну державну експертизу”, – зауважив Руслан Кравченко.

Раніше KВ повідомила, що Київська обласна військова адміністрація (КОВА) створила на Київщині спостережну раду з питань відбудови, яка займатиметься контролем відбудови пошкоджених об’єктів від планування до завершення проектів. Рада здійснюватиме моніторинг та перевірку всіх процедур закупівель, які стосуються відбудови, щоб гарантувати їх чесність та прозорість.

Читайте: КОВА створила спостережну раду з питань відбудови

Фото: Руслан Кравченко

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона