У КМДА звинуватили МКІП у неналежній роботі з держреєстром нерухомих пам’яток

image
17 Серпня 2023, 19:20
Поділитися:

17 серпня 2023 г. 19:07

У Департаменті охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації (КМДА) вважають, що неналежна робота Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) з реєстром нерухомих пам’яток України ставить під загрозу багато історичних об’єктів, як-от сталося зі скандалом довкола знесення 200-річного будинку на столичному Подолі.

Про цеKВ стало відомо з повідомлення на Офіційному порталі Києва у зв’язку зі скандалом довкола знесення 200-річного будинку на вул. Ярославській, 13-Б у столиці.

Підписуйтесь на “КиївВладу”

“Департамент охорони культурної спадщини як місцевий орган охорони культурної спадщини лише подає такі історичні об’єкти до Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) для подальшого внесення їх до Держреєстру. Відповідні дії в самому Реєстрі здійснює саме Міністерство. Ця процедура є недосконалою, застарілою та призводить до зволікань у наданні тим чи іншим спорудам статусу історичної пам’ятки”, – сказано в повідомленні.

Слідкуйте за “КиївВладою” в Телеграм

У департаменті кажуть, що починаючи з 2015 року місто зверталося з поданнями до міністерства щодо внесення до реєстру 2059 пам’яток та щойно виявлених об’єктів культурної спадщини, та за цей період до департаменту надійшли накази МКІП про внесення до реєстру лише 285 об’єктів.

За 2022-2023 роки департамент “розробив і подав до МКІП облікову документацію на 212 об’єктів культурної спадщини. Зокрема, у 2022 році подано 95 таких об’єктів, а у 2023 – 117. Проте минулого року до Реєстру МКІП внесло 27 об’єктів, а цьогоріч наказами Міністерства до Реєстру внесли лише 77 одиниць. Із них переважна більшість – попередніх років подання, починаючи з 2019-го”.

Читайте: В травні 2022 року Департамент охорони культурної спадщини КМДА збільшив дозволену висоту забудови Старого Подолу з 15 до 42 метрів

За словами в.о. директора департаменту Ірини Черненко, важливо, що до реєстру вносяться об’єкти незалежно від форм власності, а відповідно до їхньої археологічної, естетичної, етнологічної, історичної, мистецької, наукової чи художньої цінності: “Право власності на історичну будівлю не означає, що зі спорудою можна робити будь-що. Власність – це і величезна відповідальність. Маємо зберегти наші культурні надбання та історію, спільно працюючи виключно у правовому полі”.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА наразі очолює у статусі виконувачки обов’язків директора Ірина Черненко (після того, як у червні 2023 року мер Києва Віталій Кличко своїм розпорядженням звільнив з посади очільника департаменту Олександра Никоряка, який перед тим “засвітився” на порушенні комендантської години у столиці).

Міністерство культури та інформаційної політики зараз тимчасово очолює Ростислав Карандеєв (після того, як у липні Верховна Рада підтримала відставку Олександра Ткаченка з посади міністра; Карандеєва називають людиною з орбіти керівника Офісу Президента Андрія Єрмака:Карандеєв колись був радником Єрмака, а потім зайняв позицію першого заступника міністра в МКІП).

Читайте: У Департаменті культурної спадщини КМДА вважають, що МКІП не поспішає захистити від знесення “Будинок з комахами”

Як інформувалаKВ, нещодавно у Києві було знищено найстаріший дерев’яний будинок столичного Подолу на вул. Ярославській, 13-Б, В, власником якого з 2007 року значиться Сергій Боярчуков – бізнес-партнер одіозного нардепа Сергія Алєксєєва, який є другом і соратником міського голови Віталія Кличка.

Минулого тижня цю історичну споруду було демонтовано власником задля того, щоб звести на її місці 4-поверховий клубний будинок. Громадські активісти та експерти наголошують, що міська влада нічого не зробила для захисту цього об’єкта, хоча ще в 2015 році можна і треба було надати йому статус щойно виявленого об’єкту культурної спадщини.

Детальніше: Демонтаж історії: як оточення Віталія Кличка готується до забудови на столичному Подолі

Фото: з відкритих джерел

КиївВлада

Джерело: КиевVласть – новости столицы и столичного региона