У грудні одноразові пластикові пакети в Україні стануть платними – Макарів Діловий

image
29 Грудня 2021, 03:49
Поділитися:

В українських магазинах з 10 грудня 2021 року одноразові пластикові пакети
стануть платними. Їх продаватимуть за ціною від 2 до 3 гривень за штуку

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів України.
Для адаптації та виведення з обігу пластикових пакетів надають три місяці.
Ціни

пакет без ручок і без бічних складок – 2 грн;пакет без ручок з бічними складками – 2,50 грн;пакет з ручками і з бічними складками – 3 грн.
Використовувати пластикові пакети буде заборонено в усіх сферах обслуговування, їх надаватимуть лише за гроші. За безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів суб’єктів господарювання каратимуть штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн, а за повторне протягом трьох років вчинення такого ж порушення – у розмірі від 3400 до 8500 грн. Виняток становлять біорозкладані пакети для упаковки у виробництві.
У 2022 році після завершення періоду адаптації буде заборонено продаж надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів.
Яка альтернатива
пластиковим пакетам?
Звісно, не всім захочеться витрачати по 2 грн, щоб запакувати в окремий пакетик кожну покупку, бо тільки на пакети витрачатиметься чимала сума. То що ж робити і чим їх замінити?
Куди складати покупки
Замість поліетиленових пакетів – ганчір’яні господарські сумки та шопери. І виглядає естетично, і прослужить довше, і вагу витримає більшу. Простий варіант – купити таку сумку. Складний – пошити самостійно, прикрасивши сумку вишивкою, бісером та іншими декоративними елементами (заодно гарна можливість направити нереалізований творчий порив у корисне русло).
Ціни на шопери варіюються від 9 до 300 грн (раптом хтось хоче брендову). Господарча торбина коштує зазвичай не більше 50 грн.
Де зберігати їжу
Для зберігання їжі, що швидко псується, замість харчової плівки та пакетів підійде фольга. Продукти та їжа – це той випадок, коли можна використовувати пластикові контейнери багаторазового користування, які при належному очищенні можуть прослужити довго.
Напевно, у кожному будинку залишаються металеві та скляні баночки від соусів, заправок, консервацій, печива. Вони ідеально підійдуть для зберігання круп, спецій, макаронів, цукру, борошна, цукерок. Для цієї мети можна використати і тканинні мішечки – можна пошити, а можна знайти магазини, які вже продають товар у таких мішках.
Звичайні харчові контейнери коштують від 6 до 40 грн. Ланчбокси – до 130 грн. Також є термоланчбокси ціною до 250 грн.
У чому купляти продукти
Для цього є паперові пакети та продуктові сіточки, для м’яса – крафтовий папір чи пластикові харчові контейнери. Вдома ж м’ясо можна зберігати у скляних банках.
До речі, зараз стало популярно робити сіточки для овочів самостійно – в’язати їх гачком, наприклад. Так що, в мережі знайдеться досить багато схем та інструкцій щодо їх виготовлення своїми руками, якщо є вільний час та бажання.

Джерело: Макарів Діловий