У Чорнобилі випробують нову технологію

image
27 Жовтня 2020, 18:04
Поділитися:

Чорнобильська атомна електростанція співпрацюватиме з Корейським інститутом досліджень атомної енергії (KAERI) щодо дезактивації радіоактивно забруднених матеріалів.

Відповідна угода нещодавно була підписана на ЧАЕС. Як повідомили в Державному агентстві з управління зоною відчуження, представники станції за технологіями KAERI виконають дезактивацію фрагментів бетону та металу, які мають радіоактивне забруднення.

– Це взаємовигідне співробітництво. KAERI має технічні розробки, спрямовані на дезактивацію радіоактивно забруднених поверхонь, однак випробувати ці технології на реальних, а не штучно забруднених поверхнях, не може, оскільки подібні забруднення в Кореї на сьогодні відсутні. Водночас, ЧАЕС постійно шукає засоби і технології, які дозволять, з одного боку, якісно виконувати дезактивацію матеріалів, а з іншого – істотно зменшити кількість радіоактивних відходів (РАВ), що утворюються в цьому процесі, розповів заступник директора технічного (з поводження з радіоактивними відходами) Чорнобильської АЕС Олександр Скомарохов.

Під час проведення випробувань, які триватимуть до кінця 2021 року, шляхом пінної дезактивації будуть дезактивовані бетонні фрагменти конструкцій, а також металеві пластини з нержавіючої й вуглецевої сталі. У разі позитивних результатів випробування, ЧАЕС отримає додаткову технологію з правом її використання виключно на промисловому майданчику станції.

Як повідомлялося раніше, у Чорнобилі показали химерні сосни.

Олександр Михайлов

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ