У Чорнобильському заповіднику оселились червонокнижні птахи: деталі

image
24 Березня 2024, 19:58
Поділитися:

Співробітники Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника помітили на градирні атомної електростанції одну з найбільших сов України – пугача звичайного.

В Україні таких птахів залишилося не більше 200 пар, нагадали фахівці заповідника.

Градирня величезна: діаметр основи – 126 м, а висота, якби добудували, сягнула б 150 м.

“І пугачі чомусь уподобали це місце. Навіть облаштовували тут своє гніздо. На жаль, був зафіксований випадок, коли пташеня загинуло, впавши з висоти… Однак велику сову це не зупиняє. Чомусь їй подобається така височінь”, – зазначили науковці.

Пугач звичайний – це одна з найбільших сов. Легко розпізнається за своїми розмірами, темним дзьобом, опереними до кігтів лапами та пір’євими “вушками”, які нахилені назовні. У дорослого птаха верх темно-бурий з жовтуватими й білуватими плямами, низ вохристий з темно-бурими широкими поздовжніми рисками.

Голос у пугача потужний, звуки він видає гучні і оглушливі. Тихої безвітряної вночі голос пугача можна чути на відстані 4 км.

В Україні налічують близько 200 пар пугачів, з них не менше 110 пар на сході країни. Приблизно на половині постійних гніздових ділянок розмноження не спостерігається, можливо, через те, що один з птахів пари гине. На чисельність негативно впливають переслідування людиною, розлякування самок на ранніх стадіях насиджування (кидають кладку), загибель на ЛЕП.

Раніше у Чорнобильському заповіднику помічали найменшу сову України: рідкісного сичика-горобця.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що для фламінго Київського зоопарку облаштували “пляжі”.

Актуальні, важливі та перевірені новини читайте в нашому Telegram-каналі “Головні новини Києва – 44.ua”. Також не забувайте долучатись.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua