У Чорнобильській зоні вовки їдять яблука, а рись заходить до крамниці

image
7 Серпня 2019, 13:56
Поділитися:

Фахівці столичного зоопарку продовжують розповідати про свою наукову роботу у зоні відчуження.

– Чорнобильські вовки харчуються яблуками!, повідомляють у зоосаді.  Жартуємо, звичайно не тільки ними. Але ми дізналися так багато нового про раціони і поведінку диких хижаків зони відчуження за роки роботи.

Фахівці Київського зоопарку та Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник аналізують матеріал, що назбирали ще з далекого 2002 року.

– За цей час ми встановили, що в зоні відчуження мешкають 7 – 8 зграй. А це означає, що міфи про занадто високу кількість вовків не мають під собою обґрунтування,  стверджують спеціалісти. Для того, щоб порахувати вовків, довелося не тільки бігати по слідах та встановлювати фотопастки, а ще й імітувати вовче виття, аби за відповідями вовченят порахувати лігва.

Дослідники визначили, як саме вовки та рисі використовують покинуті населені пункти. Наприклад, переходять річки мостами або полюють на зайців у спальних районах покинутого міста Прип’ять. Вони навіть знаходили сліди рисі у колишньому гастрономі посеред міста-привида. Знаходили і сліди ведмедя – поки що надзвичайно рідкісної тварини для цих місць. Ведмідь відвідує здичавілі яблуневі сади, а ще не соромиться гуляти дорогами.

– За час польової роботи навіть довелося попрацювати консультантами для таких відомих медіа, як Animal Planet чи BBC та багато інших, що знімали фільми, готували фоторепортажі про українську природу в зоні відчуження, аби показати всьому світові, що це не тільки зона техногенної аварії, – пишуть спеціалісти зоосаду.

Для зоопарку ці дослідження – просто скарбниця нових знань про поведінку хижаків. Адже знаючи, як використовують територію дикі рисі та вовки, можна планувати нові вольєри, що плануються під час глобальної реконструкції Київського зоопарку.

Фото Чорнобильського заповідника та Київ зоо

Дивіться красиві відео та цікаві репортажі на нашому каналі в Youtube!

Джерело: Вечірній Київ