У броварських озерах не виявили патогенної флори. Та чи можна купатися?

image
11 Червня 2019, 20:21
Поділитися:

6 червня в озері Білому на Пекарні, у штучному озері в парку «Перемога» та на Десні в селі Пухівка фахівці відібрали проби води. Сьогодні надійшли результати досліджень, згідно з якими, патогенної флори ніде виявлено не було. Однак у водоймі в парку «Перемога» знайшли умовно патогенну флору. Що це означає і чи можна купатися в озерах і річці?

Як зазначають у броварському міжрайонному відділі лабораторних досліджень, результати отримали сьогодні. Фахівці перевірили воду з відкритих водойм на мікробіологічні показники в межах моніторингу.

У висновках установи йдеться, що ані на Десні в районі села Пухівка, ані в озерах у парках «Приозерний» і «Перемога» не виявлено патогенної флори. Також у водоймах не знайшли колі-фагів, які є індикаторами вірусного забруднення.

Водночас в озері парку «Перемога» виявили цитобактер. Там також установили найгірший показник на колі-індекс лактопозитивних кишкових паличок – 6200. В озері Білому на Пекарні цей показник становить 2100, а на Десні в Пухівці – всього 900.

Як пояснює Віра Товстоног, керівниця відділу лабораторних досліджень, стверджувати про невідповідність води для купання в перевірених водоймах наразі не доводиться. У висновку фахівці вказують, що вода відповідає чинним нормативним документам.

Зі слів очільниці відділу, якби у водоймах була знайдена патогенна флора (сальмонельоз, дизентерія, черевний тиф тощо), купатися у водоймах не можна було би вже при позначці колі-індексу в 1000. Але за умовно патогенної флори, межа збільшується до 10 000.

Віра Товстоног

Однак лікарка також зауважує, що зразки були відібрані ще 6 червня, коли не було такої спеки, яка є наразі. Із того часу фактичні показники могли змінитися в гірший бік, адже висока температура сприяє розмноженню бактерій, а чергову перевірку призначили на наступний тиждень.

Слід нагадати, що в обох броварських озерах протягом тривалого часу діє заборона на купання. І якість води – лише одна з причин. Чиновники та комунальники вказують на необлаштованість пляжів, погану якість дна та інші чинники.

Нагадаємо, в озері Білому на Пекарні вже не вперше гинуть діти й підлітки. Останній нещасний випадок стався на випускний, після якого у водоймі знайшли тіло 9-класника. Водночас влада міста сприяє проведенню купання в озері щороку на Водохрещу, 19 січня.

Джерело: Трибуна Бровари