У броварському повітрі вдвічі перевищено рівень діоксиду азоту. ДОСЛІДЖЕННЯ

image
23 Серпня 2019, 21:04
Поділитися:

Середньодобова гранична концентрація діоксиду азоту в повітрі Броварів перевищена удвічі. Водночас рівні діоксиду сірки, оксиду вуглецю, завислих речовин і важких металів – у межах ліміту. Такі висновки можна зробити з дослідження Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. Показники для аналізу знято з пункту спостереження за забрудненням повітря в Броварах на вул. Симона Петлюри, 20.

Діоксид азоту – бурий газ, що має характерний неприємний запах, сильно дратує слизові оболонки дихальних шляхів і може призвести до серйозного отруєння. Діоксид азоту викликає сенсорні, функціональні і патологічні ефекти: впливає на нюх, послаблює здатність ока адаптуватися до темряви. Патологічні ефекти проявляються в тому, що газ робить людину сприйнятливішою до патогенів, які викликають хвороби дихальних шляхів. У людей, що піддалися дії високих концентрацій діоксиду азоту, частіше спостерігаються катар верхніх дихальних шляхів, бронхіти, круп і запалення легенів.

Згідно з дослідженням Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, середньомісячні концентрації основних речовин-забрудників у повітрі Броварів становили: діоксиду азоту – 2,0 ГДКс.д., діоксиду сірки – 0,9 ГДКc.д., оксиду вуглецю та завислих речовин – 0,3 ГДКс.д. А максимальні концентрації були на рівні: діоксиду азоту – 0,8 ГДКм.р., оксиду вуглецю, завислих речовин та діоксиду сірки – 0,2 ГДКм.р.

Гранична допустима концентрація (ГДК) – це відношення наявної кількості речовини на одиницю об’єму до гранично допустимої. Тому, як пояснюють експерти обсерваторії та незалежні екологи, ГДК не має перевищувати рівня 1,0. Тож вміст діоксиду азоту в липні цього року удвічі перевищив середньодобову гранично допустиму концентрацію.

В обсерваторії розповіли, що протягом липня на пункті спостереження на вул. Симона Петлюри, 20  відібрали 108 проб повітря. За цими даними виміряли середньодобову фактичну концентрацію діоксиду азоту, яка становила 0,08 мг/куб. м (ділиться на максимально допустиме значення 0,04 мг/куб. м). Максимальне значення серед проб – 0,15 мг/куб. м (ділиться на максимально допустиме значення 0,20 мг/куб. м).

В обсерваторії також наводять дані за червень 2019 року і липень 2018 року. З таблиці можна зробити висновок, що рівень діоксиду азоту, діоксиду сірки, оксиду сірку та завислих речовин у ці періоди майже не змінювався. Хоча у червні деякі концентрації були трохи більшими.

Домішки Середньомісячні концентрації Максимальні концентрації
червень 2019 липень 2019 липень 2018 червень 2019 липень 2019 липень 2018
Завислі речовини 0,4 0,3 0,3 0,2 0,2 0,2
Діоксид сірки 0,9 0,9 0,8 0,2 0,2 0,2
Оксид вуглецю 0,3 0,3 0,4 0,2 0,2 0,2
Діоксид азоту 2,1 2,0 2,0 0,8 0,8 0,8

 

Окрім іншого, обсерваторія в бюлетені дає інформацію про рівень забруднення міст Київської області важкими металами у IІ кварталі 2019 року. У повітрі Броварів виявили лише свинець – 0,1 ГДКс.р. і 0,1 ГДКм.р. Зовсім не знайшли в повітрі міста мангану, хрому, заліза, кадмію, міді, нікелю і цинку.

На запитання про те, чи не могло вплинути на рівень забруднення повітря спалювання шин, сміття, листя тощо, в обсерваторії вказують, що швидше влив могла зробити спека. Влітку, зазвичай, фіксують збільшення забруднення повітря, однак це більш помітно на показниках зі столиці, ніж у містах області.

Головний еколог Броварів Юрій Жимайлов зазначає, що спалювання шин, сміття і листя, звісно, може мати вплив на показники, але дуже незначний. Тим паче, що заміри проводять у визначені години доби. У цілому на коливання даних щодо забрудненості повітря може впливати що завгодно: якесь підприємство могло дати більше викидів, вітер змінив напрямок руху і заніс більше речовин із інших населених пунктів тощо.

Джерело: Трибуна Бровари