У броварській СШ №5 батьки наполягають змінити підходи до харчування учнів

image
17 Вересня 2019, 20:55
Поділитися:

Минулого тижня керівний склад піклувальної  ради СШ №5  ініціював зустріч із директором школи Сергієм Редьком та кухарем навчального закладу Лідією Печенюк, щоб вирішити питання ефективної організації харчування дітей. Зокрема, запровадження харчування в школі за збірником Євгена Клопотенка та організацію харчування для учнів 5-11 класів. До чого домовилися – читайте в матеріалі.

Змінюється рівень життя, соціальні стандарти, відповідно, мають змінюватися і підходи в організації харчування в навчальних закладах. Однак у школах та дитсадках Броварів продовжують рухатися десятиріччями «старим накатаним» шляхом. Тож усе частіше в соцмережах з’являються нарікання батьків на харчування своїх дітей в дитсадках та школах Броварів. Не виняток і батьки СШ №5. Під час зустрічі з директором школи Сергієм Редьком та кухарем навчального закладу Лідією Печенюк голови батьківських комітетів та небайдужі батьки озвучили свої зауваження, основані на скаргах дітей та власних спостереженнях: їжа в їдальні не смачна, жорстка, обвітрена та холодна.

Голови батьківських комітетів та небайдужі батьки висловлюють свої зауваження щодо харчування в школі

Сергій Редько

Зауважимо, що в шкільних їдальнях кухарі готують за збірником рецептів, затвердженим ще 1957 роком зі змінами в 1991 році.

У середині січня 2019 р. на сайті Нової української школи з’явилося повідомлення про затвердження Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів нового рецептурного збірника для шкільних їдалень, куди потрапили 110 нових перевірених та ухвалених офіційно рецептів, розроблених переможцем шоу «Майстер шеф-5», реформатором  шкільного харчування Євгеном Клопотенком. А через місяць  Євгеній повідомив,  що рецептурний збірник для шкільних їдалень став доступний до завантаження за посиланням  http://cultfood.info/ і кухарі можуть ним користуватися. Друкованого варіанта рецептурника  поки що немає, його можна лише скачати.

У лютому цього року журналісти «Трибуни» провели серед  директорів броварських шкіл опитування, де запитали, чи чули вони про альтернативне харчування в школі, яке пропонує Євгеній Клопотенко, і якщо чули, чи  впроваджуватимуть його в своїх навчальних закладах? Як з’ясувалося, більшість директорів про новий збірник або ж не чули, або ж не встигли з ним ознайомитися. А директор 5 школи Сергій Редько повідомив, що харчування змінюватимуть «однозначно». А минулого тижня під час зустрічі з представниками батьківського колективу директор зазначив, що рецептурник Клопотенка  не затверджено жодним грифом чи наказом Міносвіти, тож наразі не є обов’язковим до впровадження.

У свою чергу кухарка школи Лідія Печенюк зауважила, що страви готують за двотижневим перспективним меню і більшість запропонованих  Клопотенком страв у них є, лише називаються  по-іншому. Єдиний  важливий нюанс – шеф-кухар використовує різноманітні спеції. Власне, вони і мають важливу роль у смакових якостях страви, адже до них звикла вдома переважна більшість дітей. Однак у їдальні, згідно із нормами харчування, використовують із спецій лише сіль, лавровий лист, ванілін, лимонну кислоту та корицю: є діти-алергики, з проблемами шлунково-кишкового тракту,тож шкільна їжа більш дієтична.

Лідія Печенюк (ліворуч)

Втім, з’ясувалося, що виною не смачних страв є не лише відсутність спецій.

Найголовніша причина – перевантажена школа. Відтак за одну перерву (а їх три) харчується значна кількість учнів – по  250/260 дітей  (усього 787 ) + 240 дітей групи продовженого дня.
Обслуговують дітей усього 2 кухарі та 2 помічники, які фізично не встигають швидко накрити столи, тому роблять це завчасно. Відповідно, страви холонуть. В чинній інструкції з харчування, передбачено, що в школі, де більше 200 дітей, мають бути лише 2 кухарі.  Однак у сучасних школах кількість дітей перевищена в рази. Дозволяється лише замінити одну посаду на іншу. Ввести додаткову штатну одиницю можна за рахунок спецфонду. Як зазначають в управлінні освіти, для цього варто організовувати в школі платні послуги з харчування. Однак у Броварах їх немає, адже рішенням міськради у вартість харчування включено тільки вартість продуктів харчування.

Озвучено було і проблему низьких заплат кухарів (3500-4600 «чистими»), які не стимулюють молодих спеціалістів йти працювати на шкільну кухню.

Серед інших ймовірних причин холодних та не смачних страв названо і недостатню кількість плит для приготування їжі.

Сергій Редько повідомив про подану заявку до центру зайнятості щодо пошуку ще однієї штатної одиниці кухаря (а не заміни одного працівника іншим), яку має схвалити міськвиконком та затвердити сесія, та про пошуки можливості придбати на шкільну кухню ще одну плиту. Зазначимо, що за рахунок бюджету міста додаткову штатну одиницю (посудомийку) введено в 5, 10 школи та НВК.

У свою чергу одна з присутніх мам, яка має відповідну освіту, досвід кухаря-технолога та медичну книжку, не проти попрацювати один день на шкільній кухні, щоб побачити нюанси роботи зсередини та запропонувати шляхи вдосконалення якості страв.

Читайте також: Харчування у закладах освіти – права батьків  

Щодо харчування учнів  5-11 класів, то директор не проти його організації. Але спочатку мають провести опитування серед дітей відповідних класів, щоб зрозуміти реальну кількість охочих харчуватися. За результатами опитування, вже на найближчу сесію – 26 вересня –  директор планує подати на розгляд  депутатів відповідний проєкт рішення щодо затвердження вартості харчування. А перед цим його має затвердити виконком. Сергій Редько запевнив, що у вартість харчування ввійде лише ціна продуктів. Оплата за харчування дітей відбуватиметься батьками наперед через відділення банків. Як повідомили в управлінні освіти, наступного року харчування обійдеться щонайменше в 28 грн. Нагадаємо, у школах за рахунок місцевого бюджету одноразовим гарячим харчуванням забезпечують школярів початкової ланки,  дітей пільгових категорій та групи продовженого дня.

Вартість харчування для дітей віком від 6 до 10 років у 2019 році складає до 20,30 грн, для гімназії ім. Олійника – до 38,30грн (їжу закуповують, позаяк не мають власної кухні);
для дітей віком після 10 років – до 23,95грн, для гімназії ім. Олійника – до 44,46 грн.

Старшокласники купують випічку, соки та  іншу їжу «швидкого харчування» у вендингових автоматах чи буфетах, під оренду яких директори здають частину  приміщення школи.

В управлінні освіти Броварської міськради повідомили, що змін у харчуванні в броварських школах у новому навчальному році не передбачається, позаяк воно організовано на належному рівні. Наразі всі школи отримали автономію і самостійно вирішують у який спосіб їм організувати харчування. Через систему Прозорро навчальні заклади самостійно закуповують продукти і самостійно готують їжу (окрім гімназії ім. С. Олійника). Кошти в школи розподіляє управління освіти залежно від кількості учнів, які харчуються. В управлінні переконують, що «заведення» сторонньої організації, яка візьме на себе харчування учнів, зробить його дорожчим щонайменше на 20%.

За інформацією головного бухгалтера централізованої бухгалтерії управління освіти і науки Наталії Ошкало, щодо збільшення штатних одиниць кухарів, то минулоріч управління зверталося до Міністерства освіти з приводу внесення змін до штатних розписів для тих закладів освіти, які здійснюють самостійну організацію харчування, однак відповіді так і не отримало. Тож наразі очікують затвердження законопроєкту про середню освіту.

Зауважимо, що змінювати меню впродовж навчального року в школах не забороняється. Для цього його необхідно подати в Департамент освіти.

29 серпня поточного року на нове шкільне харчування в Україні перейшли 1134 школи. У школах яких міст впроваджено таке харчування, можна знайти за ЦИМ посиланням.

Читайте також:

М’ята у салатах, сирий гарбуз та ягідний соус: для шкільних їдалень затвердили 110 нових рецептів
Новий збірник для шкільних їдалень: чи буде в меню броварських учнів полента,мусака та ягідний соус? 
Зі «старим» меню, але без шкільної форми та оцінювання: що очікує на броварських учнів із 1 вересня 

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари