У Броварській лікарні серцево-судинні захворювання лікує вся лівоборежна Київщина

image
6 Березня 2023, 20:12
Поділитися:

Із повномасштабним вторгненням росії в Україну, все частіше в наших громадян діагностують інфаркти та інсульти. Про це останнім часом чи не на кожній оперативній нараді повідомляє директор Броварської лікарні Валентин Багнюк. Хворих цього профілю везуть в Бровари з усього лівого берега області. Проте фінансування держави бракує.

Хворих із симптомами гострих порушень мозкового кровообігу успішно лікують у Броварській БКЛ. Останнім часом побільшало пацієнтів і з інфарктом міокарда, і їх також привозять у Бровари з усієї лівобережної Київщини.

Як пояснив журналістам «Трибуни-Броварів» директор ББКЛ Валентин Багнюк, міську лікарню вважають на Київщині опорною по серцево-судинних захворюваннях, так як вона забезпечена всім необхідним для лікування хвороб цього профілю. Пацієнтів перенаправляють у Бровари на лікування з інших лікарень району та області, привозять на госпіталізацію медики швидкої допомоги. Часто і самі пацієнти звертаються за допомогою з Борисполя, Згурівки та інших населених пунктів району, зазначив Валентин Багнюк.

Свої плюси і мінуси

Висока кваліфікація медиків і забезпеченість лікарні профільною апаратурою дозволяють лікувати пацієнтів різного ступеня важкості. Проте зростання кількості пацієнтів є причиною дефіциту витратних матеріалів, наприклад, стентів. Це намагаються оперативно вирішити через звернення до Міністерства охорони здоров’я та компаній-постачальників. За словами директора ББКЛ, окрім витратних матеріалів лікарня витрачає кошти і на комфортне перебування пацієнтів у медзакладі: електроенергія, вода, газ, тепло, прибирання приміщень тощо. Наразі ці витрати лягають на місцевий бюджет, хоча логічним вбачається співфінансування таких витрат.

На порозі вирішальних змін

Сьогодні на оперативній нараді директор ББКЛ Валентин Багнюк повідомив, що зараз опрацьовують Постанову кабінету міністрів № 174 від 28 лютого 2023 р.  про «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я».  Відповідно, відбудеться поділ медзакладів області на звичайні лікарні, кластерні і надкластерні. Так, звичайні заклади отримують 6 пакетів, кластерні – близько 12, надкластерні – понад 15-ть пакетів допомоги від держави.

Проєкт МОЗ України по Київській області

Постановою чітко регулюється перелік послуг, які має надавати лікарня для визначення свого статусу. Відповідно переліку, Броварська лікарня є чи не єдиною в області, яка відповідає статусу надкластерної лікарні, позаяк на сьогодні має 22 пакети. 

Надкластерна лікарня – найбільш потужна багатопрофільна лікарня в області, яка надаватиме медичну допомогу в найскладніших випадках найширшого спектру. Лікарня буде максимально оснащена сучасним обладнанням.

За словами Багнюка, кількість пакетів може бути і більшою, проте наразі й ті пакети, що є, державою недофінансовуються, а, отже, витрати лягають на плечі місцевого бюджету. І брати на себе відповідальність за них наразі недоцільно, зазначає Валентин Багнюк.

Також очільник Броварської лікарні висловив надію, що після введення кластерної системи і визначення рівня кожного медзакладу, фінансування від держави стабілізується і стане можливим співфінансування за загальними потребами пацієнтів, які лікуватимуться в нас із інших міст і районів лівобережної Київщини.

Читайте також

Броварські лікарі укладатимуть із переселенцями декларації, перелік безоплатних послуг у «первинці» зменшиться – головне із звітування «медичних» КП
Лікарі «Охматдиту» підписали прижиттєву згоду на посмертне донорство. ВІДЕО
Броварські лікарі презентували книжку про історію місцевих нейрохірургії та неврології
Донорами органів посмертно стали двоє броварчан – Валентин Багнюк
«У броварській лікарні є все необхідне, такої забезпеченості не мали навіть у мирний час», – Валентин Багнюк

Читати далі: У Броварській лікарні серцево-судинні захворювання лікує вся лівоборежна Київщина , автор Попова Тамара

Джерело: Трибуна – Бровари