У броварській лікарні облаштують 28 додаткових місць для хворих на COVID-19 | Трибуна

image
7 Квітня 2021, 21:42
Поділитися:

Частину кардіологічного відділення броварської лікарні облаштують для перебування там хворих на коронавірус із Броварів та району. Під таких хворих облаштують 28 ліжок. Водночас пацієнтів без COVID-19 відділення теж прийматиме, але їх від «ковідних» відмежують. Про це сьогодні під час позачергової сесії ради Броварської ОТГ розповів Валентин Багнюк, керівник Броварської багатопрофільної клінічної лікарні.

Ситуація із захворюваністю на коронавірус

У Броварах, як і на Київщині загалом, ситуація із захворюваністю на коронавірус катастрофічна. Про це повідомив міський голова під час засідання позачергової сесії 7 квітня. Так, у нашому місті з початку епідемії захворіло 5 765 осіб, серед яких 377 дітей і 488 медпрацівників. Усього померло 104 особи.

На сьогодні в Броварські ОТГ хворіє на коронавірус 1349 осіб. Із-поміж них – 42 дітей. Окрім цього, на пневмонії, ГРВІ захворіло 500 дітей.

Лише за добу в броварську лікарню госпіталізовано 12 хворих на COVID-19: 4 – в броварську лікарню, по 2 – в Київ і Баришівку, по 1 – у Переяслав, Козелець, Яготин і Боярку.

Під час засідання депутатських комісій, які сьогодні відбулися до сесії, Валентин Багнюк  розповів: учора баришівська та інші лівобережні лікарні Київської області, крім нашої, вже не приймають недужих на коронавірус із Броварщини, адже потерпають від перевантаження.

Валентин Багнюк. Фото – рада Броварської ОТГ

У броварській лікарні, що є опорним медичним закладом Лівого берега щодо госпіталізації хворих на коронавірус, також усі 41 ліжок інфекційного відділення заповнені. Окрім цього, хворі на COVID-19 лікуються і в пологовому відділенні та пульманологічному. Валентин Багнюк також розповів, що пацієнти з пневмоніями купують собі негативні результати ПЛР. Таким чином вони потрапляють до стаціонару в пульмонологію поруч із «нековідними» хворими, заражаючи їх.

Тож є нагальна необхідність облаштувати під  хворих на коронавірус частину кардіологічне відділення терапевтичного корпусу. Але для мешканців Броварів і району старого формування.

Додаткові ліжка під хворих на коронавірус

Як уточнив Валентин Багнюк, 28 ліжок для хворих на коронавірус облаштують у лівому крилі кардіологічного відділення, що в терапевтичному корпусі. Водночас ліве крило відділення поверхом вище тимчасово закриють, адже 4 і 5 поверхи пов’язані спільною вентиляцією, то щоб не відбувалося зараження не ковідних хворих.

Зі слів директора медичного закладу, раніше в лікарні також збільшили число ліжок для породіль, хворих на COVID-19. Замість 10 місць у пологовому відділенні тепер їх 20.

Читайте також: COVID-19: броварську лікарню розвантажать. Куди переведуть хворих?

вхід до відділення

Вхід до пологового відділення броварської лікарні

ШВЛ-апарати та система киснепостачання

Для того, щоб у частині кардіологічного відділення лікувалися люди з COVID-19, необхідно його відповідно підготувати. На сьогодні в лікарні є двотонні ємності для кисню, однак потреба у кисню щодня зростає, адже окрім інфекційного відділення, кисню потребують хворі і пульманологічного відділення та дві реанімації. Тож щоб збільшити число ліжкомісць, є необхідність розширити і кисневу мережу, придбати додатково апарати ШВЛ і монітори.

Валентин Багнюк зазначає, що споживання кисню в дорослій лікарні зростає щодня. Лише на добу для хворих його витрати становлять близько однієї тонни.

Зауважимо, що під час сесії депутати, зокрема Андрій Саук, Олена Дудар, Богдана Драч, Сергій Батюк, цікавилися безпосередньо підключенням кисневих станцій, обладнанням станції випаровувачами, термінами введення у дію, станом системи киснепроводів, механізмом закупівлі ШВЛ-апаратів, їхньою якістю, термінами постачання; ПЛР-тестами тощо.

А також – зарплатами лікарів, які працюють із хворими на коронавірус. Директор ББКЛ повідомив про затримку з виплатами від Національної служби здоров’я України 21 млн за два місяці.

Натисніть на фото задля збільшення

Богдана Драч

Андрій Саук

Як підсумок, на закупівлю кисневої станції депутати підтримали виділення 2,325 млн грн. Кошти витратять на вертикальний кріогенний резервуар ємністю 5 тонн. Його мають установити на наявний фундамент і підключити вже 9 – 10 квітня.

Для закупівлі двох апаратів ШВЛ-МОНАЛ 75, а також двох моніторів, відділу охорони здоров’я виділено 1 млн. 730 тис. грн. Зі слів міського голови Ігоря Сапожка та керівниці відділу охорони здоров’я громади Ніни Хорошаєвої, раніше два такі апарати закупила собі Київська область, тож вони апробовані. Обіцяють придбати їх до кінця місяця.

Апарати відносять до групи дешевих і, водночас, вони підходять для встановлення в стаціонарі. Після закупівлі наявних, ШВЛ має вистачити. Та чиновники не беруться прогнозувати, чи не доведеться закуповувати апарати ще.

Скільки заплатять і за чий рахунок

Загальна сума потреб становить 4,055 млн грн. Гроші на ремонт і медобладнання перерозподілили з потреб управління освіти та науки. Місто зекономило за рахунок карантину на продуктах харчування дітей у школах (1,68 млн грн) і садочках (2 млн грн).

Також із програми розвитку системи освіти на ШВЛ, монітори і систему киснепостачання перерозподілили 375 тис. грн, зекономивши кошти на встановленні блискавкозахисту.

Фото – © «Трибуна-Бровари»; рада Броварської ОТГ

Читайте також

Перший день локдауну: як броварці добираються до столиці. ФОТО, ВІДЕО
COVID-19: рівень госпіталізації на Київщині перевищено більш як на 50 %
COVID-19: броварську лікарню розвантажать. Куди переведуть хворих?
COVID-19: рівень госпіталізації на Київщині перевищено більш як на 50 %
COVID-19: із 5-го квітня в Броварах запроваджують суворіші обмеження. ПЕРЕЛІК

Джерело: Трибуна – Бровари