У Броварській громаді призупинять діяльність храмів УПЦ московського патріархату – Трибуна

image
6 Травня 2022, 19:24
Поділитися:

У Броварській громаді на час дії воєнного стану призупинять діяльність храмів і монастирів Української православної церкви (московського патріархату). Під час позачергової сесії  “за” проголосували  29 із 30-ти депутатів.

Учора депутат міськради Леонід Черепейнік опублікував на своїй сторінці у Фейсбуці підготовлений проєкт рішення про заборону діяльності в Броварській громаді церков московського патріархату і закликав колег по депутатському корпусу підтримати його під час сесії.

Сьогоднішня позачергова сесія розпочалася саме з такої заяви від міського голови – призупинити діяльність храмів і монастирів УПЦ МП на час дії воєнного стану. Проте проєкт рішення на профільній комісії не розглядався, а на сесії міський голова зачитав його з телефона.

За словами міського голови, перед Великоднем відбулася зустріч керівництва міста з настоятелями броварських храмів УПЦ МП, де їм пропонувалося перейти в ПЦУ. Проте священники від переходу відмовилися, аргументуючи необхідністю ухвалення рішення на вищому рівні. “Прихожани церков московського патріархату можуть провести збори в кількості 5-10 осіб і без настоятеля храму скласти акт про те, що вони хочуть, щоб у храмі була служба православної церкви України”, – зазначив Ігор Сапожко.

26-та позачергова сесія БМР

Міський голова акцентував, що після зустрічі з настоятелями храмів МП він не бачить сенсу надалі розмовляти з представниками конфесій московського патріархату про перехід і вчергове наголосив, що про це варто спілкуватися з прихожанами храмів, які здатні самотужки ухвалити рішення.

Також мер уточнив, що це рішення стосується і монастирів московського патріархату.

Своєю чергою депутат Сергій Батюк вніс пропозицію заборонити діяльність церков московського патріархату не лише на період воєнного часу, а назавжди.

Проте депутати проголосували про заборону діяльності УПЦ МП поки що на час дії воєнного стану. “За” – 29, не голосувала Тетяна Ковкрак.

26-та позачергова сесія БМР

Відтак об’єкти нерухомості церковних громад УПЦ МП охоронятимуть та введуть особливий режим їх роботи. Під забороною будуть збори, мітинги, хода та всі інші масові заходи.

Саме за це проголосували сьогодні депутати. Заборони на проведення богослужінь та інших церковних обрядів немає: вони не підпадають у зазначений перелік як “масові заходи”.

Нагадаємо, в Броварській громаді одна з броварських церковних громад  29 квітня вже перейшла до Православної церкви України. Зокрема, каплички в парку “Приозерний”. За словами члена виконкому Олексія Дорошенка, статут церкви перебуває на підписанні в митрополита Київського і всієї України Епіфанія для подальшої державної реєстрації. 

3 травня відбулися збори щодо переходу в ПЦУ ще однієї релігійної громади, церква якої розташована на території однієї з військових частин Броварської ОТГ. Відтак у Броварській громаді вже 5 храмів ПЦУ. 

Загалом в Україні готується практичний посібник, який має регламентувати перехід храмів УПЦ московського патріархату в ПЦУ. 

Як відбувалося на сесії обговорення з цього питання – дивіться у відео

Читайте також

ПЦУ – єдина канонічна Православна церква в Україні, – патріарх Варфоломій
Нічого святого: у Броварському районі окупанти зруйнували 2 церкви, в Україні – понад 60. ОНОВЛЕНО
«Церква не може бути прислужником влади, вона покликана служити Богові і людині», – отець Олег Панчиняк
Храм у Погребах: ПЦУ взяло під контроль територію і вигнало охорону. ФОТО
Московський патріархат продовжує служити в храмі Погребів, який перейшов до помісної церкви
Московський патріархат у Броварах не перейде до новоствореної української помісної церкви, – отець Олександр

Джерело: Трибуна – Бровари