У Броварах заборонили утеплювати, розширювати, склити балкони і лоджії та встановлювати кондиціонери на фасадах будинків

image
27 Серпня 2019, 21:38
Поділитися:

Зважаючи на численні скарги самих мешканців будинків, а також на прохання управляючої компанії ЖК «Скандія», виконком прийняв рішення про заборону встановлення систем кондиціювання на фасадах будинків, утеплення, скління, розширення балконів та лоджій. Також під забороною облаштування нових і розширення існуючих віконних та балконних прорізів. Під заборону потрапила навіть зміна форми та кольору віконних рам і дверей. «Нічого нового, – запевняють чиновники. – Ці норми існують давно, проте лише зараз вони застосовуються саме для Броварів».

У поданні до проєкту рішення, який розроблений управлінням містобудування та архітектури, наголошується, що проєкт створений з метою підвищення відповідальності власників (управителів) багатоквартирних житлових будинків щодо забезпечення належного утримання, капітального ремонту, перепланування будинків та споруд, запобігання порушень замовниками будівництва об’єктів у м. Бровари. При цьому чиновники посилаються на ДБН В.3.2.-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція і капітальний ремонт» та ДБН В.2.2-15-2005 «Будинки і споруди. Житлові будинки».

Головуючий на засіданні виконкому міський голова Ігор Сапожко пояснив присутнім, що проєкт рішення підготовлений у відповідь на звернення управляючої компанії, яка обслуговує ЖК «Скандія». Позаяк фасад цих будинків оздоблений дорогою клінкерною плиткою, то встановлення кондиціонерів та інші «покращення» фактично є втручанням у конструктивні елементи будинку та погіршують його експлуатацію. Але виконком не може прийняти рішення по окремому житловому комплексу, тому приймається та застосовується для усього міста.

ЖК «Скандія». Фото Максима Дяченка

Радник міського голови Григорій Голубовський зауважив, що погодження встановлення кондиціонерів, зміни форми балконів, лоджій – є функцією управляючої компанії, ОСББ або іншого балансоутримувача. Складність полягає в тому, що всі будинки колишньої комунальної форми власності (в місті таких понад 300) наразі не мають балансоутримувуча, не обрали управляючу компанію та не створили ОСББ. У таких випадках встановлення кондиціонерів та інші зміни конструктивних елементів будинків власник квартири/приміщення має погоджувати з усіма іншими співвласниками будинку, що, звісно, занадто ускладнює процедуру. Але, якщо цього не зробити, такі дії будуть вважатися порушенням.

Доповідачка із питання – головна архітектора міста Світлана Батинчук – зазначила, що у будинках старої конструкції не передбачено системи колективного кондиціювання, тому у власників квартир та приміщень немає іншого виходу. При цьому важко зрозуміти тих власників, які мають квартири або приміщення у нових будинках, де є спеціальні внутрішні приміщення для кондиціювання, але які часто використовуються не за призначенням. «У будь-якому випадку, кожен випадок порушення розглядатимемо окремо», –  запевнила чиновниця.

Багато скарг надходить саме на те, що з кондиціонерів капає вода і це заважає сусідам. Григорій Голубовський зауважив, що є забудовники та управляючі компанії, як, наприклад, «Лісовий квартал», де питання відводу води з кондиціонерів вирішено централізовано: вода не виводиться назовні, а  відведена у внутрішньобудинкову каналізацію.

Нагадаємо, що порушення норм втручання в конструктивні елементи будинків є адміністративним правопорушенням. Право на складання протоколу мають управляючі компанії або ЖЕКи (ст. 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

У будь-якому випадку, зараз йде реформування ринку житлово-комунальних послуг, тому доволі відчутно змінюються права та обов’язки як співвласників будинків, так і управляючих компаній. Тож слід розуміти, що наразі будинки та їх конструктивні елементи – як то зовнішні стіни та місця загального користування – є спільною сумісною власністю усіх співвласників, які, в свою чергу, багато повноважень делегують управляючій компанії. Таким чином питання, в якому містяни досягли значних успіхів, як то розширення балконів, вигадування їх форм, розмірів та моделей,  віднині потребує узгодження за процедурою.

Усі, хто бував за кордоном, зокрема, у Європі, ймовірно, звернули увагу, що склити балкони в новобудовах не прийнято, так як і навішувати кондиціонери на фасад будівель. А якщо взяти будинки у центрі міста або історичні будівлі, то зміна вікон може відбуватися лише одночасно для усього будинку – для збереження гармонійного вигляду споруди. Нам, звісно, до цього ще треба йти, хоча би стосовно фасадів на центральних вулицях міста.

Наводимо зразки, як містяни на власний розсуд «модернізують» фасади житлових будинків – від старих до новобудов.

Такий вигляд має типовий фасад колишнього комунального будинку – балкони та лоджії усіх форм та ступені зносу, а також кондиціонери. Вул. Короленка, 56

Бульв. Незалежності, 7

У новобудовах ситуація з балконами та лоджіями краща, але кондиціонери у довільному порядку «прикрашають» фасад. ОСББ на вул. М. Лагунової, 18-Б

У новому ЖК «Палладіум» також чимало кондиціонерів на фасаді, але балкони таки однотипні

У ЖК «Едем та «Шоколад» лоджії, в основному, однотипні, але кондиціонери – різні

ЖК «Шоколад»

На фасаді новобудов  «Савани» також  уже є кондиціонери

На будинку ЖК «Діамант», де ОСББ «Київська, 261», балкони однотипні, але кондиціонерів вистачає

Фасад будинків ЖК «Лісовий квартал» поки що не гармонійний – не усі власники квартир ще засклили свої балкони, але різних кондиціонерів вистачає

Управляюча компанія ЖК «Скандія» поки що єдина, яка системно підійшла до цього питання і навіть домоглася поширення цих норм усім містом.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари