У Броварах за 20 років найвища захворюваність на кір. Дорослих вакцинуватимуть безкоштовно

image
14 Травня 2019, 13:19
Поділитися:

Міністерство охорони здоров’я дозволило безкоштовно імунізувати дорослих щепленнями КПК (проти кору, паротиту і краснухи). Окрім того, дозу вакцини тепер мають право отримати і немовлята від 6 місяців, для яких кір є особливо небезпечним. Таке повідомлення оприлюднено на сайті МОЗ. Тим часом броварський міжрайонний відділ лабораторних досліджень щотижня фіксує не менше 30 випадків кору в Броварах уже протягом більше як місяця. Дані наводять фахівці відомства у своїх звітах і в коментарях «Трибуні Броварів».

Як зазначають лікарі  установи, із 3 по 9 травня в Броварах кором занедужало 30 осіб. Серед них 17 – діти. Шестеро відвідують навчальні заклади: місцеві 7-му школу та НВК (по 2 випадки) та 2-гу і 9-ту школи (по 1 випадку). Фахівці вказують, що вакцинованою із хворих була лише одна дитина, але і та не повністю.

Як розповіла «Трибуні Броварів» представниця відділу лабораторних досліджень Ольга Строй, тижнем раніше, із 26 квітня по 2 травня, у Броварах зафіксували 36 випадків зараження кором, у тому числі 14 – у дітей. А ще за тиждень до того, із 19 по 25 квітня, – 40 випадків. Зокрема 23 – у дітей. Рекордним у Броварах стали 12-18 квітня, коли до лікарів потрапив 41 пацієнт.

Ольга Строй

Загалом із початку року в місті зафіксовано 330 випадків кору, у тому числі 158 – у дітей. Ольга Строй зауважила, що за даними моніторингу, нинішня захворюваність на кір у Броварах є найвищою за останні 20 років. Водночас у медичних закладах є всі можливості для проведення вакцинації дітей і, відповідно, для припинення спалаху кору.

Зазначимо, як повідомляв раніше керівник первинної ланки броварської міської медицини Ігор Кравцов, право на безкоштовну вакцинацію мають діти до 18 років, а також дорослі, які перебували в середовищі заражених кором людей. Водночас інші дорослі, навіть не вакциновані до того, мусили шукати дози за свій рахунок. І, як упевнилися наші журналісти, знайти її було непросто.

Однак 13 травня в Міністерстві охорони здоров’я повідомили про зміни вікових цензів. Безкоштовно вакцинація КПК надаватиметься дорослим, а також немовлятам від 6 місяців, для яких кір є особливо небезпечним. Нагадаємо, стандартно щеплення КПК здійснюють дітям у  1 і 6 років.

Водночас у МОЗ зауважують, що вакцинація буде гарантована всім дорослим, які:

контактували з хворими (вакцинацію рекомендовано зробити впродовж 72 годин);
не хворіли на кір і не мають підтверджених даних про щеплення в медичній карті;
за результатами аналізів на наявність антитіл IgG не мають імунітету проти кору.

Дорослій людині достатньо зробити одне щеплення проти кору для формування імунітету, вказують у Міністерстві охорони здоров’я.

Джерело: Трибуна Бровари