У Броварах відкрився новий навчальний центр соціально-трудової адаптації молоді з синдромом Дауна | Трибуна

image
21 Березня 2024, 19:40
Поділитися:

БО «Перспектива 21.3» розширяє свої можливості: у Броварах відкрився новий навчальний центр соціально-трудової адаптації молоді з синдромом Дауна

Молоді люди віком від 16 до 24 років із синдромом Дауна щиро і з посмішками зустрічають гостей у новому, власному, просторому приміщенні навчального центру і проводять екскурсії кабінетами, оснащеними за всіма вимогами сучасності. Серед гостей – Повноважений посол Королівства Нідерландів в Україні пан Єнес де Мол, преставники влади міста, зарубіжні партнери, ЗМІ, і, власне ті, які і створили та розвивають Благодійну організацію для сонячних дітей –  Андрій та Аренда Василенки. Ця багатодітна родина виховує сина з синдромом Дауна, власне, заради якого (та й інших таких дітей) і роблять усе можливе, щоб соціалізувати їх в умовах сьогодення.

До цього 3 роки БО «Перспектива 21.3» орендувала приміщення для навчання і соціалізації над Cafe 21.3 (на Розвилці), де, власне, і практикуються сонячні молоді люди. Власне приміщення на вул. Староміській, 6 вдалося придбати завдяки 100 тис.є вро інвестицій від Європейського банку реконструкції та розвитку, із ремонтом допомогли як вітчизняні, так і закордонні партнери.

Завдяки новому приміщенню, що має значно більшу площу  – 180 кв. м замість 70 кв. м, є можливість соціалізувати вже 2 групи сонячних студентів (а це 15 осіб) віком від 16 до 24 р. Старша група вже може проходити практику як у Голландській пекарні, так і Cafe 21.3. Молодша група практикується поки що лише в кафе. Прикінцева мета проєкту –  допомогти кожній молодій людині з ментальними порушеннями знайти роботу. Ну і підтримувати таких людей протягом усього часу.

Поряд із новою двоповерховою будівлею згодом ( років за 3-4) заплановано після реконструкції облаштувати Центр соціально- трудової адаптації, де в рамках реалізації наступного проєкту  –  «Підтримане проживання» зможуть одночасно навчатися, соціалізуватися і проживати 6 груп студентів (щонайменше 60 осіб) із ментальними порушеннями. До самостійного життя студентів готують уже зараз: вчать самостійно готувати їсти, прибирати, доглядати за квітами та інше.

Перспектива 21.3

Під час відкриття навчального центру, що відбувалося у Всесвітній день людини з синдромом Дауна, кожен із 15 сонячних студентів додав пазл у спільну картину  –  як символ того, що лише спільними маленькими зусиллями можна робити великі і добрі справи.

Після короткої екскурсії центром, присутні перемістилися у Cafe 21.3, де студенти мали можливість пригостити присутніх власною випічкою і продемонструвати набуті навички соціалізації.

Читайте також

У броварському Cafe 21.3 відбудеться різдвяний благодійний концерт
У Броварах розподілили кошти між громадськими організаціями: кому, скільки і на що дали
Випікають хліб та готують «Український непереможний» суп: голландська пекарня в Броварах підтримує потребуючих
Як у Броварській громаді розподілили 2,6 млн грн між 9-ма громадськими і благодійними організаціями
Броварське Cafe 21.3 – серед номінантів на премію «Kyiv Food Travel Awards-2021»

Джерело: Трибуна – Бровари