У Броварах відбудуться конкурси на визначення управителів для будинків 11 ЖЕКів

image
20 Листопада 2019, 21:37
Поділитися:

Після тривалої підготовки, на конкурс виставлено одразу 11 лотів: будинки, що обслуговуються 5-ма комунальними ЖЕКами та 6-ма приватними. Позаяк мешканці не змогли самостійно обрати управителя, за них це зробить конкурсна комісія виконкому, яка обере управителя та визначить тариф на управління будинком. Вплинути на тарифи мешканці вже не зможуть, але й нарікати нема на що: в кожного будинку був час на визначення з формою управління будинком та тарифами. 

У підсумках конкурсу не лише визначать управителя з його тарифом, а й сам тариф зміниться за структурою. На зміну двом тарифам: на утримання будинків та обслуговування внутрішньобудинкових мереж, прийдуть тариф на управління будинками та  окремо – на вивіз відходів. А також суттєво розшириться перелік обов’язкових послуг. Щонайменше  їх буде 15 замість 6-ти.

Нагадаємо, із 2015 року триває процес реформування ЖКГ, який розпочався з прийняттям ЗУ «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку». Саме цей закон «запустив» процес створення ОСББ у багатоквартирних будинках. Процес у Броварах відбувався бурно, але ОСББ ставали лише будинки не комунальної форми власності. Щодо колишніх «комунальних», то в тих будинках також деінде створили ОСББ, але до самостійного управління будинками справа не дійшла.

У 2017 році прийняли ще один ключовий закон – «Про житлово-комунальні послуги», який вніс багато змін, а, головне, «скасував» послугу на утримання багатоповерхових будинків, замінив її на послугу з управління будинками.   Також цей закон надав права та повноваження самим власникам обирати як форму управління будинком, так і управителя,  та вже з управителем затверджувати самим собі тарифи на управління будинком. Важливим нововведенням закону стало позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень затверджувати тарифи на житлові послуги для населення.  Після прийняття цього закону деякий період тривала розробка підзаконних актів із впровадження закону, і паралельно відбувалася робота із інформування населення прямо у дворах багатоповерхових будинків.

ЖЕКи розпочали укладати договори на управління будинками. Що нового очікує на мешканців багатоповерхівок?  

Більшість мешканців «формально» обрали свій же ЖЕК на зборах у дворах, але до повного «документального» оформлення договору на управління будинком дійшов  лише один будинок із  понад 300-т комунальних.

Утворилася колізія: виконком уже не мав права затверджувати тарифи, а мешканці фактично не скористалися таким правом. Виконком у травні 2019 року дещо «відкоригував» тарифи на утримання будинків у зв’язку із збільшенням вартості вивозу відходів, але це не вирішувало головної проблеми. Послуга з утримання будинків залишалася поза «правовим полем», позаяк за чинним законодавством  існує лише послуга з управління будинком.

Комунальним ЖЕКам підвищують тарифи. Рішення виконкому незаконне?

До того ж, нове законодавство вимагає:

суттєво збільшити перелік послуг, що є обов’язковими для управління будинками.
Включити послугу із ремонту та обслуговування внутрішньобудинкових мереж водо-, тепло- та газопостачання в послугу із управління будинком.
Виокремити послугу з вивезення відходів із послуги з управління будинком (позаяк ця послуга комунальна, а не житлова).
Включити в послугу з управління поточний ремонт конструктивних елементів будинку та всіх мереж у ньому, а також обладнання на прибудинковій території (дитячі, спортивні, сміттєві майданчики). Тобто, наявність ремонтно-резервного фонду для окремого будинку є обов’язковим.
Окремим пунктом обумовлена винагорода управителю. Тобто, кошти на утримання управителя та його прибуток.

Повний перелік законодавчих актів, на підставі яких проводиться конкурс, наведений в рішенні виконкому.

Зрозуміло, що усе це призведе до суттєвого збільшення тарифу на житлові послуги, але ніхто не заперечуватиме, що більшість будинків украй потребують ремонтів та оновлення. Для ЖЕКів, як комунальних так і приватних, цей конкурс – шанс на затвердження тих тарифів, які вони вважають для себе економічно обґрунтованими. Саме проведення конкурсу – фактично єдина можливість перейти до нових тарифів без тривалої процедури погодження в кожного співвласника квартири або будинку, тому цією можливістю скористаються одразу майже всі управляючі компанії міста.

Повний перелік лотів (груп будинків, що обслуговуються комунальним або приватним ЖЕКом) наведений у рішенні та стосується наступних ЖЕКів/управляючих компаній.

КП «ЖЕК-1,2,3,4,5» (усі «комунальні» будинки)
ЖЕС ПрАТ «Броврський завод ЗБК» (3 будинки)
ДП «Житло» ОП «Броварипромжитлобуд» (13 будинків)
ЖКГ ТОВ «Броварський завод будівельних конструкцій (6 будинків)
ТОВ «Комфорт-Т» (14 будинків)
«Будинкоуправління №1» Київського квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони (6 будинків)
ТОВ «Житло Уют Сервіс» (9 будинків)

На конкурс не потраплять невеликі одноквартирні та багатоквартирні будинки на 2-4 квартири, які самостійно визначатимуться з формою управління будинком. А також не потраплять близько 15 ОСББ, які зареєструвалися, але не приступили до самостійного управління будинком та не обрали управителя у чинний спосіб.

Дата проведення конкурсу для комунальних ЖЕКів – 23.12.2019р. о 13-00, для усіх інших – 24.12.2019р. о 13-00 в малій залі засідань виконкому.

Переможців обиратимуть за бальною системою (максимально – 100 балів). Серед критеріїв відбору  – наступні:

ціна послуги – основний критерій (максимально – до 35 балів).
Матеріально-технічна база – наявність техніки, обладнання та інвентаря (до 15 балів).
Наявність персоналу та його кваліфікація (до 15 балів).
Фінансова спроможність – фінансові ресурси, відсутність боргів (до 15 балів).
Наявність досвіду роботи в сфері ЖКГ (до 20 балів).

Нагадаємо, що в місті не один рік працює програма підтримки комунальних підприємств, також поширена практика поповнення статутних фондів КП за рахунок придбання техніки за кошти міського бюджету. Зокрема, в 2019 році КП «ЖЕК-1» «допомогли» на 1044,0 тис. грн, КП «ЖЕК-2,3,4» – по 450,0 тис.грн кожному, КП «ЖЕК-5» – на 1276,0 тис.грн. З одного боку, в ЖЕКів немає ремонтно-резервних фондів, з іншого боку – така допомога дещо спотворює чесну конкуренцію на ринку ЖКП.

У цілому, проведення конкурсу – це перший вагомий крок у напрямку реформи житлово-комунальних послуг у нашому місті.

Читайте також:

Реформа ЖКГ: що варто знати та до чого готуватися мешканцям комунальних багатоповерхівок 
13 млн на ремонт 7 школи, допомога ЖЕКам та перейменування садочків – позачергова сесія БМР 
Зросли тарифи для ЖЕКів на утримання будинків, споруд та прибудинкових територій 

Ангеліна Козлова

Головне фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари