У Броварах у парку «Перемога» планують побудувати меморіальний комплекс пам’яті наших Захисників | Трибуна

У Броварах у парку «Перемога» планують побудувати меморіальний комплекс пам’яті наших Захисників | Трибуна
30 Травня 2024, 18:32
Поділитися:

Сьогодні після завершення сесії міськради концепцію проєкта меморіального комплексу депутатам представила група архітекторів ТОВ «А-3». Ця концепція – реакція на пропозицію депутата облради Олега Іваненка облаштувати в парку «Перемога» алеї Слави з прапорами і портретами загиблих земляків.

Команда архітекторів із 8 осіб – колишніми і чинними учнями Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури, на чолі з керівником фірми і викладачем академії – заслуженим архітектором України Дмитром Антонюком, працювала над концепцією меморіального комплексу близько місяця.

Як зазначив Дмитро Антонюк, найголовніше для архітекторів було зробити не «мертвий меморіал, а найцікавіше місце, де вирує життя». Адже саме за це і воюють наші бійці. Для реалізації ідеї меморіалу, архітектори мали можливість ходити Броварами і обирати найбільш підходяще для цього місце. Зупинилися на парку «Перемога»  – центрі Броварів ( хоча розглядали варіант і одного з цвинтарів). Ба більше, уже наявні в парку  об’єкти –  два пагорби, яких немає в жодному парку України, а також найвищий на Київщині флагшток та озеро, архітектори мали змогу «обіграти», об’єднати і зробити їх елементами  нового сучасного меморіального комплексу. Відтак у парку замість «чура- чупса» з’явиться новий акцент.

Зокрема,

  у пагорбі, що неподалік футбольного поля (це  ґрунт після копання штучного озера) заплановано зробити наскрізний прохід. Він вестиме прямо на флагшток.
 До «стелі» в пагорбі пропонують підвісити стільки дзвіночків, скільки загинуло Захисників із нашої громади. І всі дзвіночки будуть різні. Також архітектор запропропонував, щоб кожен із дзвіночків зробила окрема людина (краще дитина). Також була пропозиція зробити кілька штук дзвоників містам- побратимам Броварів. На свята чи ввечері можливо зробити у центрі пагорба підсвічування.
 По боках пагорба пропонують чотири відкриті класи ( амфітеатр), де вчителі зможуть проводити заняття на свіжому повітрі.  Також залишається місце для СПУСКАННЯ з гірки.
На вершині пагорба буде майданчик, де ті ж випускники зможуть зустрічати схід сонця.
 Вздовж пішохідної доріжки, що розділяє флагшток і пагорб, із боку пагорба планують посадити яблуневий сад. Це буде як з’єднуючий елемент пагорба і флагштока та одночасно пам’яттю, що колись на цьому місці були сади.
 Далі, ближче до пагорба, сад переходитиме в алею з « їжаків». Архітектор запевнив, що зауваження щодо небезпеки «їжаків» для дітей врахує і продумає, щоб малеча до них не мала доступу. Але прибирати «їжаки» не планує.

 

У скільки обійдеться будівництво такого меморіального комплексу,  архітектор не прораховував. Проте зазначає, що недорого, хоча б з огляду на те, що це будуть, переважно, земляні роботи, а « їжаків» у країні на дорогах достатньо.

Мешканець Броварів, аспірант Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Роман, що є співавтором проєкту, наголосив на високій культурній цінності меморіалу, позаяк в ньому заховані глибинні сенси, де символи «читаються»: пагорб ( як курган) –  символ стійкості, звук дзвоників –  як символ збереження і передачі пам’яті.  Загалом сучасний проєкт цікавий і може привабити в Бровари туристів.

Співавторка і координаторка проєкту, дружина військового ЗСУ, викладачка  журналістики в інституті Шевченка  Анна Мадей наголосила на важливості національно- патріотичного виховання молоді вже сьогодні, зокрема і на таких патріотичних проєктах,як меморіал, що створені на роки і покликані реалізувати найголовнішу ідею: наступні покоління мають пам’ятати, завдяки кому збережена наша незалежність, тож не виїжджатимуть із країни, а залишаться і розбудовуватимуть її.

А чи подобається Вам запропонований проєкт меморіалу?

Читайте також

Між Броварами та Києвом можуть облаштувати військове меморіальне кладовище
Битва за Київ: у Скибині меморіальному комплексу бути. Який матиме вигляд
Перейменування вулиць і встановлення меморіальних об’єктів у Броварській ОТГ планують ускладнити
Уже не безкоштовно: облаштування флагштоку в Броварах обійдеться місту в близько 12,4 млн грн 

Джерело: Трибуна – Бровари