У Броварах створять мурал: небайдужі обговорили майбутній ескіз

image
17 Червня 2019, 20:54
Поділитися:

Небайдужі містяни разом із американським художником українського походження  Мішею Тютюнником  поміркували про те, що є історичною, культурною, спортивною спадщиною Броварів та у чому має бути візія його майбутнього. Художник запевнив, що його досвід дозволить у одному муралі поєднати все важливе та характерне для нашого міста.

Нещодавно депутат міської ради Олег Берестовий повідомів, що в Броварах створять мурал. Погодився безкоштовно його намалювати відомий американський художник українського походження  Міша Тютюнник. Спільно з радником міського голови Григорієм Голубовським обрали будинок по вул. Гагаріна, 27, зовнішню стіну якого вже утеплено за рахунок міського бюджету. Берестовий підкреслив, що ця акція – не політичний піар, а соціальний арт-проект, який створять разом із громадою та коштом платників податків.

Торець будинку по вул. Гагаріна, 27 – місце, де створять мурал

У суботу, 15 червня, депутат запросив небайдужих містян у міську бібліотеку на обговорення ескізу муралу. «Єдиною умовою автора муралу було те, що композицію малюнка він створюватиме разом із броварчанами на основі історії, ідентичності та культурних особливостей міста та країни»,повідомив депутат у події в соцмережі FB.

Нагадаємо, що в Броварах в 2015 році творчою студією «Art Heaven» на спонсорські кошти було створено мурал на фасаді МКЦ «Прометей», присвячений Тарасу Шевченку. І хоча мурал значно прикрасив фасад головної споруди у сфері культури, було багато дискусій щодо необхідності публічного обговорення, що саме і чому має прикрашати фасади публічних місць.

Мурал на фасаді МКЦ «Прометей» створений у 2015 році

Позаяк митець муралів Міша Тютюнник народився в Києві, але з 1991 року живе у Нью-Йорку, він добре розуміє важливість  створення малюнка спільно з громадою. Саме з цього почалася зустріч у бібліотеці:  Міша Тютюнник розповів, що створює  мурали  близько 20 років, має сайт зі своїми роботами та наразі виграв грант на створення муралів на своїй батьківщині.

 

Міша Тютюнник – ліворуч

Не дивлячись на бурхливе обговорення в соціальних мережах, на саму подію зібралося лише 10 броварчан, але налаштованих на конструктивну роботу. Уявить, що вам потрібно розповісти про своє місто людині, яка ніколи його не бачила і навіть про нього не чула. І не просто розповісти, а зробити це на рівні символів – саме це й робили учасники дискусії.

Спочатку художник поцікавився у присутніх, яким вони бачать своє місто, що в ньому головне, чого у Броварах хотілося б найбільше?

Усі присутні були одностайні: Бровари – місто дітей, місто щасливих сімей. Іншим пунктом, який знайшов підтримку в присутніх, було питання екології: усім хотілося більше дерев (особливо, сосен, каштанів та лип), трави, квітів, птахів і навіть таких тварин, як їжачки. Також усі погодилися, що Бровари – ідеальне місто для пересування на велосипедах. Цьому сприяє рельєф, але інфраструктура – поки що ні.

Присутні наголосили, що наше місто – патріотичне, і тому в муралі щось має підкреслювати і це.

Згадали  присутні під час обговорення і про Бровари спортивні: значні успіхи містян у футболі, гандболі, боксі, ушу, легкій атлетиці та про базу олімпійського резерву.

Усі погодились, що в Броварах дуже люблять домашніх тварин і турбуються про безпритульних.

Також Бровари – місто багатьох природних озер та джерел.

Далі учасники дискусії міркували про відображення в муралі історичної спадщини Броварів. У цьому контексті пригадали наступне:

Бровари пов’язані з Тарасом Шевченком.
Билинний персонаж Соловей-розбійник також асоціюється з нашим містом.
У Броварах був аеропорт.
Був і трамвай.

Окремим символом міста є географічний та історичний центр міста – Розвилка, яка перетинає два важливих шляхи. Цікаво, що Розвилку навіть відображено на прапорі міста. Також нашим містом пролягає пряма дорога із Києва до Москви.

Розвилка. Автор фото – Максим Дяченко

Учасники обговорення ескізу муралу згадали і про герб нашого міста, який теж є символічним. Герб зображено у формі церкви, яка одночасно є аркою, що стоїть на підземних джерелах. Тож у гербі відображено Бровари, як транспортні «ворота» для тих, хто їде зі столиці. Те, що місто розташоване на джерелах, закликає містян бережно ставитися до природи.

Герб міста Бровари

Далі учасники зустрічі говорили про символи, якими можна ці поняття відобразити. Наприклад, символ єднання – це міст, тобто веселка.  Символ ідеї – це лампочка, прапор – символ патріотизму, тощо. Не могли не згадати, що в Броварах є свої символи, з якими місто й асоціюється: арка, літак, фонтан, «чупа-чупс» та озеро в парку «Перемога».

Відомий кожному місцевому мешканцю літак

Що таке «чупа-чупс» зрозуміє лише корінний мешканець міста

У багатьох ці символи асоціюються із радянським періодом життя міста, але вони найчастіше друкуються на рекламно-сувенірній продукції, яка стосується Броварів.

Наостанок художник запропонував присутнім намалювати свій ескіз муралу та запевнив, що не варто соромитися: він добре розуміє «мову символів». Роботи вийшли різними.

Міша Тютюнник із одним із ескізів

Ескіз від учасниці дискусії Юлії, мешканки будинку, визначеного під мурал

Художник зберіг усі ескізи у своєму мобільному телефоні та повідомив присутнім про свій сайт та сторінки у соціальних мережах.

Сайт художника-мураліста: http://mishat.com

Сторінка в Інстаграмі:  mdot_season

Міша Тютюнник ще раз подякував усім присутнім за спільну роботу, обмін інформацією та запевнив, що розуміє бюрократичну тяганину, пов’язану із проектом. Також він підкреслив, що намагатиметься представити такий проект мурала, який  відобразить «дух міста». Готовий ескіз мурала згодом пройде ще одне публічне обговорення.

Обговорення завершилося дружнім невимушеним спілкуванням та фото з творчою особистістю.

Міша Тютюнник та депутат міської ради Андрій Саук

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари