У Броварах шукають директорів для 8 шкіл: контракти прострочено, конкурс проводять терміново?

image
15 Листопада 2019, 21:41
Поділитися:

Броварське управління освіти і науки оголосило конкурс на заміщення вакантних посад 8 директорів шкіл: ЗОШ №1, 2, гімназії ім. С. Олійника, 6, 7, НВК, 9 та 10. Однак щонайменше 7 конкурсів мало б відбутися дещо раніше. Та в управлінні освіти чи то забули про необхідність проведення цієї процедури згідно із законом, чи планували провести тишком-нишком, чи взагалі не планували її проводити, але відносний спокій розбурхала скарга одного із батьків ЗОШ №2, який  нагадав, що директор займає посаду незаконно, адже підписаний контракт уже просторочено. Та і цього, можливо, не сталося, якби не внутрішній конфлікт у 2-ій школі та дві скарги екс- завучів на директора в управління освіти. В управлінні «сміття із хати» не виносять, та «шило у мішку» приховати складно.

У Законі України «Про освіту» від 05.09.2017 р. та новій редакції ч. 2 ст. 26 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. встановлено порядок призначення на посади керівників закладів загальної середньої освіти за конкурсом терміном на шість років.  Строком на два роки для особи, яка призначається на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше  на підставі рішення конкурсної комісії.

Нагадаємо,  у Броварах конкурси на посади керівників навчальних закладів з’явились завдяки наполегливості Громадської ради І скликання.

У особистій бесіді з журналістами «Трибуни-Броварів» начальниця управління освіти Оксана Мельник повідомила, що з директорами шкіл контракти – строковий трудовий договір – підписано в перші дні вересня 2017 р. А от до якого часу вони діють, –  конкретної відповіді начальниця управління так і не надала, лише зазначила, що з кожним директором контракти підписувалися окремо і «ось саме вони закінчилися».

Однак, згідно із затвердженим у березні 2018 р. Типовим положенням про конкурс на посаду керівника державного, комунального закладу загальної середньої освіти, рішення про проведення конкурсу приймається лише в кількох випадках:

одночасно з рішенням про утворення нового закладу загальної середньої освіти;
упродовж десяти робочих днів із дня дострокового припинення (рішення про дострокове припинення) договору;
не менше ніж за два місяці до завершення строкового трудового договору (контракту), укладеного з керівником закладу загальної середньої освіти.

Але нові школи в Броварах не з’явилися, про дострокове припинення договорів із директорами ніде не зазначено, а про проведення конкурсу мали б повідомити ще в липні «не менше ніж за два місяці до завершення контракту». Порушення? На жаль.

Зауважимо, що в Броварах конкурси проводяться лише при утворенні нового закладу освіти або при звільненні директора.

Читайте також:

Директор СШ №5 Павло Федоренко написав заяву на звільнення

Директором школи №5 обрано Сергія Редька: педколектив – не вдоволений, батьки – «розділилися»

Новообрана директорка ЗОШ №3 Лілія Гладишевська: «Амбіції і образи треба забувати»

Можливо про необхідність проведення конкурсів для директорів узагалі б ніхто і не згадав, якби не конфлікт, який нещодавно трапився в 2-ій школі. В управлінні освіти називають це «сміттям у домі», яке не бажають виносити. Тож ситуацію журналістам «Трибуни» прокоментував міський голова Ігор Сапожко, який повідомив, що надійшло звернення від батька та двох колишніх заступників ЗОШ №2 щодо «нездорової ситуації» всередині колективу, тому створено комісію за участі психологів, які мають розібратися, що ж сталася.

У свою чергу екс-директор ЗОШ №2 Валерій Кощеєв (наразі всіх директорів звільнено із займаних посад і вони залишилися на викладацьких годинах) повідомив, що комісія закінчила свою роботу і тепер  «обстановка в школі спокійна і робоча». На запитання, «що ж стало причиною конфлікту в колективі?», Валерій Миколайович повідомив, що одна із його завучів ставилася до колег упереджено, тож і постало питання про її зміну. «Після комісії  відбулися збори і 98% колективу проголосувало «за» звільнення цього завуча, – повідомив Валерій Кощеєв. – Зараз працює нова команда, де із 4 завучів – два нових». У свою чергу начальниця управління освіти уточнила, що «звільнено двох завучів, бо вони тисли на колектив».

Що ж було в третій заяві, яка надійшла від одного із батьків, Оксана Мельник не повідомила і на прохання ознайомитися із написаним – скаргу не надала, лише зазначила, що батько вже її відкликав. Більше «світла» на події  «пролив» начальник юридичного управління Броварської міськради  Олександр Каштанюк: «Контракт у директора 2-ої школи закінчився і постало питання: це вакансія чи ні, адже в законі прописано: якщо вакансія, то потрібно проводити конкурс. Тож в управлінні освіти мали перевірити всі контракти і привести їх у відповідність із законом». Власне, той факт, що директор незаконно займає свою посаду, і вказав у своїй скарзі один із батьків 2-ої школи.

Чи прострочено контракти в інших очільників навчальних освітніх закладів – в управлінні освіти не поточнюють, однак той факт, що накази про проведення конкурсного відбору кандидатур на заміщення вакантної посади директорів ЗОШ №1, 2, 5, 7, НВК, 9 та 10 оприлюднено 8 листопада – цьому свідчення. Початок конкурсного відбору стартував 11 листопада і триватиме до 30 грудня включно. Конкурс на директора гімназії ім. С. Олійника  стартував 5 листопада і триватиме до 4 грудня  включно.

Як повідомила журналістам «Трибуни» заступниця міського голови Лариса Виноградова, конкурси відбудуться орієнтовно 11-13 грудня 2019 р. «У гімназії директорка написала заяву на звільнення у зв’язку зі станом здоров’я, тож там конкурс оголошується не в рамках виконання законодавства щодо контрактів,  зазначила Лариса Виноградова. – Свого часу пройшли конкурси директори 3 та 5 шкіл. Зараз на 7 посад директорів оформлено вакансії».

При цьому директори не офіційно продовжують виконувати обов’язки керівників навчальних закладів.

Екс-директорка гімназії ім. С. Олійника Ольга Козленко повідомила, що написала заяву на звільнення за власним бажанням, позаяк має значні проблеми зі здоров’ям. Наказ про її звільнення підписано ще 31 жовтня. Ольга Козленко вже попрощалася із колективом, однак справ остаточно ще не передала. У гімназії екс-директорка залишиться очільницею Наглядової ради. Наразі обов’язки директорки гімназії виконує Валентина Волошина – раніше заступниця директорки, очільниця кафедри іноземних мов. Саме вона, за словами Ольги Козленко, і планує боротися у конкурсі за право очолювати навчальний заклад.

Нагадаємо, Ольга Козленко працювала директоркою гімназії (раніше – ЗОШ №4) 34, 5 роки. Усього педагогічний стаж учительки – 48 років.

Тож наразі в директорів броварських шкіл не найкращі часи: крім того, що навчальні заклади перейшли на автономію і очільники шкіл вчаться бути ще й мененджерами: керувати і жити по-новому – з більшими навантаженнями і відповідальністю – вони мають готуватися ще й до конкурсу.

У всіх оголошеннях озвучено кваліфікаційні вимоги до керівників закладів освіти, умови оплати праці, перелік документів, які необхідно подати для участі в конкурсному відборі, а також  дату, місце і етапи проведення конкурсного відбору. Документи від охочих зайняти вакантне місце директорів приймають в управлінні освіти на вул. Гагаріна, 18 у каб. 412.

Нагадаємо, що згідно із законом, одна і та ж особа  «не може бути керівником відповідного закладу загальної середньої освіти більше ніж два строки підряд (до першого строку включається дворічний строк перебування на посаді керівника закладу загальної середньої освіти, призначеного вперше). Після закінчення другого строку перебування на посаді особа має право брати участь у конкурсі на заміщення вакансії керівника в іншому закладі загальної середньої освіти або продовжити роботу в тому самому закладі на іншій посаді».

Читайте також:

Статути броварських шкіл: що потрібно знати батькам, учителям та учням 

Хто стане директором школи №5? Розпочався конкурс на вакантну посаду

Фото – з інтернету

Джерело: Трибуна Бровари