У Броварах поступово зрізатимуть тополі, але думку мешканців враховуватимуть, – Юрій Жимайлов

image
5 Червня 2019, 21:51
Поділитися:

Необхідно починати роботу зі зрізання тополь у місті, адже майже всі вони досягли граничного віку, через що можуть впасти просто на голови людям. До того ж, пухові тополі нібито є алергенними для людей, а сам пух – пожежонебезпечний. Водночас, перед зрізанням фахівці спілкуватимуться з місцевими мешканцями прилеглих будинків і враховуватимуть їхню думку. Про це «Трибуні Броварів» розповів Юрій Жимайлов, головний спеціаліст із екології міськвиконкому. Тим часом фахівці-алергологи не погоджуються із твердженням про алергенність тополь, але визнають небезпеку від падіння дерев.

Як зазначив головний спеціаліст із екології, наразі за допомогою ЖЕКів почали облік таких дерев. Коли їх порахують, можна буде приступати до планування видалення. Водночас одразу всі тополі не рубатимуть – робитимуть це поступово. По-перше, є багато роботи з іншими аварійними деревами, які потребують невідкладного видалення. По-друге, на зрізання необхідні кошти.

Однак, зі слів Юрія Жимайлова, тополь у місті лишилось не так багато, адже раніше уже проводили роботу над зрізанням. Головний еколог зазначає, що рослини були посаджені майже одночасно. І саме зараз у них усіх одномоментно виходить «термін експлуатації» в 50 років. Такі тополі небезпечні, перш за все, тим, що стають нестійкими, тож можуть упасти.

Юрій Жимайлов

Із такими твердженнями погоджується докторка біологічних наук, професорка Вінницького національного медуніверситету ім. Пирогова Вікторія Родінкова. Експертка зазначає, що вже за 40-50 років тополі справді варто видаляти:  вони виростають дуже високими, але мають поверхневу кореневу систему, яка не може витримати стовбур, тож тополі часто падають.

Вікторія Родінкова. Фото – “Місто над Бугом”

До того ж, серцевина тополі швидко руйнується. Стовбур також не тримає сам себе, бо через 40-50 років він трухлявіє зсередини. Тому старе дерево може нести небезпеку.

Тополі в парку “Перемога”. Фото – Дмитро Карпій

Зі слів Юрія Жимайлова, пухові тополі (а бувають і непухові) несуть іще декілька небезпек. Під час цвітіння пух часто вкриває поверхні 5-10-сантиметровим шаром. Його дуже легко запалити, тим паче у спеку. Тож трапляються пожежі, іноді через це горять автівки.

Іще одна небезпека – алергійна. Однак, як зазначає Вікторія Роднікова, пух сам собою – це лише насіння, тобто ембріон рослини. А алергію викликає пилок, який є летючим сперматозоїдом, себто іншою стадією розвитку. Результати молекулярного тестування в Україні показали, що пилок тополі викликав алергію тільки у 0,4 % чутливих осіб.

Тополиний пух. Фото – zaodessu.com.ua

Поширена версія про те, що пух збирає з повітря алергенний пилок, також не зовсім відповідає дійсності. Адже лише третина зловленого в повітрі пуху містить поодинокий пилок. Отже, пух, потрапляючи до носа, може бути хіба що механічним подразником, який лоскоче слизову і примушує людей чхати.

Водночас поширення пуху наприкінці квітня й у травні найчастіше збігається у часі з початком цвітіння злаків. От їхній пилок є одним із найагресивніших алергенів України. Людина не бачить пилок неозброєним оком і вважає, що алергію у неї викликає саме тополиний пух, – зазначає алерголог, описуючи результати досліджень.

Юрій Жимайлов вказує, що питання про зрізання саме тополь поки не виноситься на розгляд виконкому. Підставою для ініціювання цього питання стали декілька звернень місцевих мешканців. Водночас, коли міськрада отримуватиме заявку, перед зрізанням екологи спілкуватимуться з місцевими мешканцями прилеглих будинків та враховуватимуть їхню думку.

Джерело: Трибуна Бровари