У Броварах невдовзі з’явиться мурал: що і чому на ньому буде зображено

image
16 Вересня 2019, 20:38
Поділитися:

Американець українського походження Михайло Тютюнник взявся створити в Броварах перший арт-об’єкт – мурал. Що саме і чому буде зображено на муралі, як громада долучилася до творчого процесу і чому саме цей мурал уособлюватиме наше місто, – подробиці у матеріалі.

Депутат міської ради Олег Берестовий у соцмережі повідомив, що наразі в Броварах створюється «перший арт-об’єкт – мурал здорової людини».

13-го вересня художник Михайло Тютюнник та його помічник Микола розпочали створення муралу на утепленому торці будинку на вул. Гагаріна, 27.

Михайло Тютюнник (праворуч) та його асистент Микола

Будинок обрано не випадково: його фасад видно здалеку, тому він, по-перше, прикрасить центральну вулицю міста, по-друге, буде видимий навіть із Київської.

Будинок на Гагаріна, 27

Самій події передувала значна підготовка.

«Це була моя давня мрія – зробити Бровари туристичним об’єктом саме завдяки великій кількості креативних муралів. З фінансової точки зору це не занадто дорого і є багато талановитих творців, які могли таким чином і прикрасити місто, і зробити його неповторним, не схожим на інші місця, розповідає депутат міської ради Олег Берестовий. З Мишею Тютюнником ми познайомилися у Вінниці й зрозуміли, що наші цілі та цінності співпадають. Миша, як американець українського походження, за мету ставив саме створення муралів разом із громадами міст: він працював із різними колективами, школами, міськими адміністраціями та намагався виразити те, що притаманне кожній окремій громаді. Я розповів йому свою ідею і ми миттєво порозумілися. Я задоволений, що проєкт буде реалізований, позаяк творчі креативні проєкти в Броварах реалізовувати не просто».

Після цього Михайло Тютюнник зустрівся з небайдужими містянами, щоб разом поміркувати про те, що є історичною, культурною, спортивною спадщиною Броварів та у чому має бути візія його майбутнього. Зокрема, звучали такі тезиси:

Бровари – місто молодих сімей.
У нашого міста є багата історія: в Броварах був трамвай, аеропорт.
Символами Броварів, окрім герба та прапору, є також район «Розвилка», літак у парку, «чупа-чупс».
Місто дуже спортивне, має багато спортивних досягнень, зокрема у боксі, плаванні, футболі, єдиноборствах.
У Броварах дуже люблять тварин: хатніх собак, котів та піклуються про безпритульних тварин.
Бровари – місце, ідеальне для велоруху, з рівним рельєфом.
Також багато згадували про екологію: місто оточене лісами, але хотілося б у самих Броварах мати більше зелених насаджень дерев, квітів, чистого неба. Також пригадали, що місто стоїть на підземних джерелах, має природні озера.
Не в останню чергу згадували, що містяни налаштовані дуже патріотично як до самої Україні, так і до свого міста.

Михайло Тютюнник із одним із ескізів містян, присутніх на зустрічі

Під час дискусії було незрозуміло, як можна в одному творі вмістити всі ці різноманітні речі. Але ескіз муралу вмістив майже все, про що згадували на зустрічі. Якщо уважно придивитися, то можна побачити і молоду родину, і саме «наш» літак, і старовинний трамвай, і каплицю на Розвилці, так схожу на церкву на гербі міста, і собачку, і велосипедиста, і спортсмена-боксера, і ялинки та інші дерева.

Макет муралу врахував усі пропозиції

Художник під час творчого процесу. Фото  Максим Дяченко

«Технологія створення муралу така: проектором наводимо картинку на стінку будинку та створюємо ескіз. Потім наповнюємо кольором, – розкриває технологічні тонкощі митець. – Гарантуємо, що кольори протримаються не менше двох років. До речі, кольори також вибрані невипадково – намагався максимально використовувати кольори прапору міста – зелений, жовтий і синій. Співробітництвом із містом, загалом, задоволений. Працюю я безкоштовно, але мені надали місце у готелі, фарби, будівельну люльку, оплатять переліт в Україну. Думаю, що протягом 3-4 днів повністю закінчимо. Якщо в Броварах не буде торнадо, то ми  спокійні, що мурал буде довго радувати містян»,  каже митець.

Ангеліна Козлова

Фото  авторки, головне фото  Максима Дяченка

Джерело: Трибуна Бровари